Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Mattias Klum på scenen.

Foto: Länsstyrelsen Norrbotten/Anna Landberg

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Fullsatt när mästerfotografen prisade Remibar

Projektet Remibar går mot sitt slut och som grand finale hölls ett slutseminarium där projektet redovisade sina resultat. Som speciell gäst hade naturfotografen och -filmaren Mattias Klum bjudits in.

Lilla Salen, som rymmer 300 personer, på Kulturens Hus i Luleå var så gott som fullsatt onsdagen den 28 september. Kön med förväntansfulla åhörare ringlade sig lång utanför salen redan någon timme innan arrangemanget började.

Ida Schönfeldt och Sofia Perä inledde med att berätta om vad man åstadkommit i projektet, och framhöll särskilt hur viktigt samarbetet varit mellan de olika myndigheter och skogsbolag för ett lyckat resultat.

– Det är bara när man jobbar tillsammans mellan myndigheter och skogsbolag som man kan uppnå så här bra resultat som vi har gjort i Remibar, säger Ida Schönfeldt, projektledare.

Mattias Klum tog sedan över och berättade livfullt om sina resor runt om i världen för att skildra det vilda djurlivet. Fotografierna som visades upp gjorde ingen besviken. De mest fantastiska djur, landskap, natur- och kulturmiljöer visades upp samtidigt som föreläsningen gav rum för eftertanke då Mattias visade bilder på helt förstörda naturmiljöer, till exempel korallrev.

– Det är otroligt viktigt vad som görs lokalt, som till exempel projekt Remibar, för att kunna påverka förutsättningarna globalt. Det har en stor betydelse för framtiden. Det är grunden för vår ekonomi, överlevnad, hälsa och välbefinnande, sa Mattias Klum.

På slutet av föreläsningen fick publiken chans att ställa frågor, och den kanske mest minnesvärda var då en kvinna undrade om Mattias såg positivt på framtiden för jorden? Mattias svar var att naturen VILL leva, ger man den bara en chans, återställer och låter den vila så kommer naturen igen.


Foto: Länsstyrelsen Norrbotten/Anna Landberg

Mattias Klum passade även på att ge sig ut längs Lule älv för att fotografera till ett nytt projekt, en vandringsutställning om svenska vattendrag. Trots, eller tack vare, det regniga vädret var Klum begeistrad av den vackra naturen och av höstfärgerna.

Med Mattias Klums föreläsning så sätter Remibar punkt för sitt projekt. Sedan 2011 har vi tillsammans med andra myndigheter och skogsbolag tagit bort över 300 vandringshinder i vattendrag och öppnat upp 170 mil vattendrag. Över 3000 personer har vi nått ut till via exkursioner, seminarier, media och sociala medier.

– Remibars avslut sätter dock inte punkt för åtgärdsarbetet i Norrbotten och Västerbotten. Det finns många fler hinder att ta bort och många andra miljöproblem att tackla, och som vi ska arbeta vidare med, säger Sofia Perä, biträdande projektledare, Länsstyrelsen i Norrbotten.