Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Installera Chaos externt

Här hittar du information om användarkonto, VPN-anslutningen och installation av Chaos inklusive relaterade program och tillbehör. Har du frågor, se Kontakta oss.

Användarkonto till Chaos

Användarkonto till Chaos beställer du i samband med e-utbildningen för Chaos.
Till e-utbildningen för Chaos

Behörighet

När du fått dina inloggningsuppgifter kontaktar du projektledaren för att få behörighet till det aktuella uppdraget/objektet i Chaos.

VPN-anslutning

För att kunna köra Chaos externt behöver du ha en VPN-anslutning mot Trafikverket/Chaos. Det finns två varianter av VPN-anslutning:

  1. anslutning på företagsnivå, som innebär en konstant aktiv anslutning från företagets nätverk mot Trafikverket/Chaos. Kommer du in på följande länk har företaget en konstant VPN-anslutning mot Chaos. http://chaos.trafikverket.se
  2. anslutning via Windows egna VPN-klient (nyhet för hösten 2018, gäller Windows 7 och senare) eller VPN-klienten Cisco AnyConnect, som kräver inloggning med personligt VPN-konto.

Anslutning med klientprogram och personligt VPN-konto

Vid VPN-inloggningen krävs det att du har ett personligt VPN-konto. Det beställer du samtidigt som Chaos-kontot i samband med e-utbildningen. 

Användarnamnet i VPN-inloggningen är samma som du har för Chaos, med tillägget "Chaos_" framför signaturen, till exempel Chaos_xxxx. Lösenordet till VPN-kontot är samma som du har för Chaos-kontot.

Anslutning med Windows egen VPN-klient

Från hösten 2018 kan du också använda Windows egen VPN-klient, följ den handledning som gäller för ditt operativsystem. Alla dokument öppnas i nytt fönster.

Anslutning med Cisco AnyConnect

För att ansluta med Cisco AnyConnect, följ den handledning som gäller för ditt operativsystem. Alla dokument öppnas i nytt fönster.

När du etablerat VPN-anslutningen mot Chaos-servern, kan du via nerladdningssidan hämta ner programvaran, se nedan.

Installation av Chaos och relaterade program

Installationsfiler hämtar du från Chaos nerladdningssida.
Till nerladdningssidan (Kräver att du är ansluten via VPN, se instruktion ovan)

Förutom Chaos finns även nedanstående program att ladda hem:

  • ChaosFunc – Används för att synka metadata mellan md-fil och fält i namnrutan + skapa komponenter.
  • ChaosFileTransferManager – ActiveX-kontroll som behövs för att Chaos-kopplingar från PPI ska fungera.
  • Digitejp – Används för märkning av pdf-filer

Du kan även hämta namnrutorna i dwg-format från nerladdningssidan.