Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

skärmar i loket
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Utrullning av nytt signalsystem upphandlas i vår

Under 2018 upphandlar Trafikverket projektering, entreprenad ytteranläggning och teknikhus för nytt signalsystem för ca 2 miljarder kronor. Efter många år av nedgång tas nu krafttag för att rusta upp järnvägen i Sverige.

Trafikverket har fått tilldelat drygt 10 miljarder kronor för modernisering och re-investering av signalsystem på den svenska järnvägen. Ytterligare medel ingår som förslag i den nationella planen som beslutas av regeringen våren 2018.

Det nya systemet är benämnt ERTMS och är en gemensam europastandard. Upphandlingarna kommer att starta under kvartal 1 och sedan fortsätta under året.

Från systemutveckling till bygg

”Arbetet med det nya signalsystemet har utåt mest handlat om systemutveckling. Nu går arbetet in i ett nytt skede med utrullning av systemet i bred omfattning”, säger Anders Åkeson, projektchef ERTMS.

Det nya signalsystemet har hittills kopplats in på Ådalsbanan, Botniabanan och Haparandabanan i Sverige. Efter initiala svårigheter vid starten 2012 fungerar systemet idag mycket bra. Jämförelser visar att det nya systemet har väsentligen bättre tillgänglighet än det gamla signalsystemet ATC.

Utrullningen kommer att starta på Malmbanan för att sedan fortsätta på Södra stambanan. 

Industrialisering nyckel till effektiv utrullning

Utrullningen kommer att ske genom en industrialiserad process genom framtagning av standardiserade moduler och ytteranläggning.

Trafikverket ska totalt under perioden 2018-2035 bygga ca 6000 teknikskåp och 1000 teknikhus som styr signalobjekten längs 12 000 km av den svenska järnvägen

Samtidigt ska ytteranläggningen upprustas och anpassas för det nya signalsystemet. Omfattningen gör detta till ett av de största industriprojekten i Sverige någonsin.

”Kom och bygg järnväg med oss!”

Förfrågningarna kommer att gå ut via våra gängse kanaler på trafikverket.se med start våren 2018.

”Vi välkomnar företag inom branschen att lägga anbud: ’kom och bygg järnväg med oss!’ Det man kan göra redan nu är att försäkra sig om att man uppfyller Trafikverkets generella krav. Det görs med en prekvalificering, via TransQ som nås via vår webbplats”, säger Anders Åkeson.

Läs mer om TransQ här.

Tidplan för utrullning (pdf-fil, 285 kB, öppnas i nytt fönster)