En nationell och neutral samverkansarena för ökad transporteffektivitet, CLOSER, driver arbetsgrupper inom uppkopplad och digitaliserad logistik och urban mobilitet. Samverkansarenan involverar ett 50-tal organisationer från samhälle, akademi och näringsliv. CLOSER ansvarar även för koordineringen av det nationella HCT-programmet och det nystartade FoI-programmet för geofencing. Dessa arbetsgrupper utgör ett bra dialogforum för ”intelligenta godstransporter” och ”ITS citylogistik” och inom dessa områden pågår det flera initiativ och projekt som är kopplade till aktiviteter i handlingsplanen för ITS.
Intelligenta godstransporter
Kommissionen har pekat ut nio stycken ”Core Network Corridors” i Europa där flaskhalsar ska elimineras och gränsöverskridande sektioner åtgärdas med innovativa och interoperabla lösningar (ikt) i syfte att öka framkomligheten och höja trafiksäkerheten. I samband med att godstransporter är uppkopplande skapas det nya möjligheter. Hur kan vi till exempel skapa ett effektivt transportsystem med befintlig infrastruktur? Det finns ITS‐system installerade längs med motorvägar som ofta är autonoma och kommunicerar med egna separat system. Här finns det många fördelar med att koppla samman olika system. Till exempel kan kapaciteten i vägrummet ökas. Andra innovativa lösningar inkluderar att godstransporter kommunicerar realtidsinformation om exempelvis aktuell last, vägval, destination och fordonsegenskaper. I området intelligenta godstransporter inkluderas även långa och tunga lastbilar med hög lastkapacitet (High Capacity Transports) i samband med tillträdeskontroll och E-freight, det vill säga möjligheten att använda digitala fraktsedlar och att följa godset under hela transporten.
Citylogistik
ITS-lösningar kan skapa den drivkraft som behövs för att möjliggöra förändring och nya affärsmodeller för mer effektiv godsdistribution i staden. Kunskapen om godstransporter i staden och hur de beter sig är bristfällig och data från fordon, rutter och godset i sig behövs för att möjliggöra lösningar som är anpassade till situationen. För att möta ökande krav från konsumenter och för att skapa förutsättningar för hållbar stadsutveckling krävs effektivare transporter till, från och inom städerna. För att kunna öka möjligheten till planering och effektivisering krävs teknik för att hantera bland annat informationsflöden, samordning, styrning och övervakning av regelefterlevnad.
Läs mer om digitaliserad och uppkopplad logistik och citylogistik på områdets egen webbplats.
Digitaliserad & Uppkopplad Logistik (closer.lindholmen.se)
Urban Mobilitiy (closer.lindholmen.se)