Sverige påverkas direkt av dessa beslut, till exempel via Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/40/EU, 2010.07.10, om ett ramverk för införande av intelligenta transportsystem på vägtransportområdet och för gränssnitt mot andra transportslag (ITS-direktivet 2010 för att säkerställa gränslösa system teknikmässigt och mellan länder). Direktivet är genom ITS-lagen infört i Sverige.
Regeringen har via Infrastrukturdepartementet ansvaret för att ITS-direktivet införs. Regeringen rapporterar via Infrastrukturdepartementet uppfyllnadsgraden av Sveriges införande till EU.
Transportstyrelsen är ansvarig regelgivande myndighet, men lagförslag (propositioner) tas fram av regeringen och beslutas av riksdagen. Förordningar beslutas av regeringen och myndighetsföreskrifter beslutas av Transportstyrelsen.
Regeringen ansvarar via Infrastrukturdepartementet för Sveriges handlingsplan för ITS. Via den planen får regeringen och Infrastrukturdepartementet information om vad som pågår inom ITS-området i Sverige, och de får aktuell status inför sin rapportering till EU om hur Sverige uppfyller ITS-direktivet.
Trafikverket har en uppgift utifrån ITS-förordningen att koordinera Sveriges strategi och handlingsplan för ITS, så att det underlag som behövs för rapporteringen till EU kan tas fram. Trafikverket lämnar underlag till Transportstyrelsen, som i sin tur rapporterar till Infrastrukturdepartementet.
I Sveriges handlingsplan för ITS finns prioriterade områden och förutsättningsskapande områden. Baserat på den utveckling som sker i samhället kommer områden att tillkomma, tas bort och slås samman.