Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Sveriges tyngst belastade järnväg moderniseras – se den nya filmen om Malmbanan

Nu finns filmen "Malmbanan - en järnväg moderniseras" tillgänglig att se på Youtube.

Malmbanan är Sveriges tyngst trafikerade järnväg och en av Sveriges viktigaste vägar för transport av människor och gods. Banan som sträcker sig mellan Boden och Riksgränsen är en av Sveriges äldsta järnvägsanläggningar. Det är svårt att få fram reservdelar och behovet av modernisering är stort. Malmbanan är därför prioriterad för att tidigt få det nya signalsystemet ERTMS. Utrullningen planeras att inledas år 2021.

Hej Petra Johansson, koordineringsledare för utrullningen av det nya signalsystemet. Hur går det med utrullningen på Malmbanan?

– Just nu är vi inne i slutskedet av systemhanteringsprojekteringen för sträckan mellan Boden och Riksgränsen. Malmbanan blir den första banan med ERTMS i skarpt läge och det känns jättekul att äntligen komma i gång med utrullningen.

Vad blir nästa steg?

– I höst går vi vidare in i en koordineringsfas, men utvecklingen av systemet pågår fortfarande. Projekteringsuppdraget för den södra sträckan, Boden-Luleå, startar upp senare i år.

Se mer om Malmbanan och införandet av det nya signalsystemet ERTMS i filmen.