Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Testerna skedde på Trafikverkets testbana mellan Katrineholm och Åby på gränsen mellan Södermanland och Östergötland.

Världspremiär för test av mjukvara för signalsystemet ERTMS

Världens första lyckade tester med den senaste versionen av ERTMS mjukvara skedde förra veckan på testbanan mellan Katrineholm och Åby.

Förra veckan testades den senaste versionen av mjukvaran för ERTMS, Baseline 3.6, både i ombordsystemen på fordonen och i markutrustningen.

– Detta är ett steg i processen fram till mjukvaran vi ska rulla ut på Malmbanan om tre år, säger programchef Anders Åkeson.

Mjukvaran som används har utvecklats av Bombardier. Testerna skedde på Trafikverkets testbana mellan Katrineholm och Åby på gränsen mellan Södermanland och Östergötland.

– Testerna gick bra, säger Anders Åkeson. Några fel har hittats som ska rättas till.  Det är därför vi använder testbanor.

Utvecklingen av tågskyddssystemet ERTMS, som ska ersätta ATC sker i en rigorös process. När systemet tas fram testas det först i labbmiljö. Kvaliteten på mjukvaran säkras därefter i speciella testbanor. Den bana som ligger mellan Katrineholm och Åby används flitigast. När mjukvaran är klar används den på pilotbanorna Ådals- och Botniabanan för erfarenhetsdrift. Dår går ordinarie tågtrafik. 2022 börjar utrullningen på Malmbanan för att sedan installeras i hela järnvägens stomnätverk.

Det nya signalsystemet ger bättre punktlighet. Statistik från pilotbanorna 2018 visar att banor med ERTMS har fem gånger färre förseningsminuter än banor som är utrustade med ATC.

Signalanläggningen kan inte vänta

ERTMS-programmet utvecklar ett nytt tågskydssystem och rustar upp signalanläggningen, där ställverken är viktiga komponenter. 10 procent av projektets beräknade kostnader berör utvecklingen av tågskyddsystemet. De resterande 90 procenten är en reinvestering i signalanläggningen, som behöver göras oavsett vilket tågskyddsystem som används. Ett utbyte av signalanläggningen i två steg, först till ett med ett moderniserat ATC, för att sedan uppgraderas till ERTMS beräknas kosta 40 procent mer.

Många ställverk är på väg att passera sin tekniska livslängd. Idag är den siffran 4 procent, men redan år 2025 har nästan 25 procent av ställverken passerat sin livslängd. I bästa fall har drygt 40 procent av ställverken hunnit nå sin tekniska livslängd innan vi har hunnit byta ut dem. Reinvesteringen i signalanläggningen behöver göras nu.