Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Krypteringsnycklar

Signalbesked skickas från ERTMS marksystem till fordonet. För att vara säker på att beskedet kommer från rätt avsändare krävs en krypteringsnyckel.

I ERTMS används radio för att överföra signalbesked mellan marksystem och fordon. Krypteringsnycklar används för att mottagaren ska kunna verifiera att meddelanden som tas emot kommer från rätt avsändare och att informationen är oförändrad.

Avsändare och mottagare använder samma krypteringsnyckel. Det innebär att identiska krypteringsnycklar måste installeras på ett säkert sätt i förväg innan mark- och ombordsystem kan kommunicera på ett säkert sätt. 

För att få tillgång till nycklar måste varje ERTMS-enhet tillhöra en så kallad KMC (Key Management Centre). Läs mer nyckelhanteringen i dokumentet "Information om Trafikverkets hantering av krypteringsnycklar för ERTMS" i boxen till höger.

Det finns en handbok för anslutning till Trafikverkets KMC. För att få handboken eller vid andra frågor om KMC, kontakta Trafikverkets näringslivscenter. Kontaktuppgifter finns högst upp till höger på sidan.