Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

ERTMS-skylt

Bakgrund

Trafikverkets utbyggnad av nya mobilsiter utgör en förutsättning för den gemensamma europeiska järnvägskommunikationen i Sverige, ERTMS.

Nya krav på en gemensam infrastruktur

I Sverige inför man nu det nya signalsystemet ERTMS (European Rail Traffic System), som är kompatibelt i hela Europa. Trafikverket bygger ut 180 nya mobilsiter fram till 2018, med lika många antennbyten på befintliga mobilsiter, för att säkerställa tillförlitligheten och överföringen av kommunikationen mellan lok och tågsätt. Av dessa ska cirka 70 byggas på stambanan mellan Malmö och Stockholm, resterande siter ska i första hand komplettera det befintliga nätet i och omkring de större järnvägsorterna

Nya basstationer utgör en förutsättning för den gemensamma europeiska järnvägskommunikationen och är ett uttalat krav i EU:s strategi för Europas infrastruktur.

Här kan du läsa mer om ERTMS

På Företagssidorna kan du få fördjupad information om ERTMS, styrande dokument och informationsmaterial som filmer, nyhetsbrev och broschyrer.

ERTMS på Företagssidorna