Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Thomas Åbrink leder implementeringen hos Stora projekt

I höst startar implementering av BIM hos Trafikverkets Stora projekt. Thomas Åbrink, med flera års erfarenhet av BIM, leder projektet som han tror blir ett svårt uppdrag.

Den 1 september 2015 startar implementeringsprojektet för BIM på Trafikverkets verksamhetsområde Stora projekt. Projektledare är Thomas Åbrink.

Thomas är en fyrbarnspappa från Bålsta med en bakgrund som väg- och markprojektör. Redan 2007/08 jobbade han med BIM i Nynäsbanan.

– Jag jobbade som markprojektör, berättar han. Vi byggde en 3D-modell och kopplade produktionsresultat till den.

Thomas har deltagit en lång rad projekt, som till exempel 2010 då han jobbade i Slussenprojektet där han var BIM-ansvarig för installationsteknik i systemhandlingsskedet. Han har också jobbat med ansvar för yttre arbeten och ansvar i framtagningen av cellbiblioteken med informationsbärande 3D-objekt i Hallandsåsprojektet.

– Jag har en fot i ISO-standarder. Förbifart Stockholm har tagit fram rutiner för att hantera saknad objektsinformation och jag utgick från samma rutiner och funktionalitet i ett arbete som rör samtliga stora projekt. Där samlar vi informationen i en databas, berättar han.

Han har stora förväntningar på sin nya roll som projektledare för införande av BIM på Stora projekt. Framförallt ser han fram emot att få förmedla de nyttoeffekter som man tar fram i sakområdet, göra dem begripliga och föra ut dem i de stora projekten.

Det blir ett svårt uppdrag, det inser han.

– Vi behöver luckra upp en del inarbetade rutiner. Men vi ska inte krångla till saker, framförallt inte i tidiga skeden. Allt ska ha ett syfte och det ska vara förankrat både i projektledningen och hos specialisterna. Att hantera objekt och inte information i CAD-lager är framtiden, det är jag övertygad om, avslutar Thomas Åbrink.