Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

ITS – ett brett användningsområde

Intelligenta transportsystem (ITS) syftar till att påverka trafikanten att ändra sitt beteende för att uppnå en förbättring i trafiksystemet.

Begreppet ITS omfattar alla tillämpningar som i någon form använder informations- och kommunikationsteknik (IKT) för att skapa en tjänst eller dynamisk funktion i ett trafik- eller transportsystem. Ett annat namn på ITS är väginformatik. På de här sidorna använder vi, precis som i internationella sammanhang, begreppet ITS.

ITS har ett brett användningsområde som omfattar fordonsbaserat förarstöd, kommunikation mellan vägsida och fordon, trafikstyrningssystem, informationssystem och betalsystem.

Användningen av ITS ökar och inom Europa såväl som i andra delar av världen pågår en utbredd forskning och ett kontinuerligt standardiseringsarbete. I detta sammanhang bör det nämnas att EU-kommissionen har utarbetat en gemensam handlingsplan för ITS i Europa som har resulterat i ett ITS-direktiv. Information om direktivet går att hämta på EU-kommissionens webbplats.

ITS - Action plan and directive (EU-kommissionens webbplats)

ITS i ett livscykelperspektiv