Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Bro i mörker. Foto: Kerstin Eriksson

Projekt Smart belysning

Här hittar du information om projektet Smart belysning på väg, även kallat Nytt ljus. Det är ett utvecklingsprojekt för energieffektivisering av belysningsanläggningar utomhus som startade 2009.

Slutrapporten för projektet är klar och en av de viktigaste slutsatserna är att den största minskningen av energibehovet för belysning, kan endast ske med hjälp av LED-belysning, och för vissa typer av anläggningar LED-belysning i kombination med styrsystem. Kombinationen av LED-belysning och styrsystem innebär att man kan bibehålla trafiksäkerheten då ljusnivån kan anpassas efter behov, till exempel när det är mycket trafik, dålig sikt eller regn kan ljusnivån ökas och när det inte är såna förhållande så regleras belysning ner så att det blir mindre ljus på vägen.

Under 2014 kommer projektet tillsammans med Energimyndigheten att göra prestandamätningar på armaturer som har varit monterade. Vi kommer bland annat utvärdera ljusflöden, livslängder och nedgång i ljusflöden på armaturer från projektet, för att lära oss mera och dra nytta av erfarenheter.

Under 2014 påbörjar vi också ett projekt med styrsystem för bangårdsbelysning, något som provats inom Nytt Ljus och som är ett område där vi ser att det finns fortsatt behov av tester.