Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Frankfurtmässan blir bättre och bättre...

Vi var en grupp från Trafikverket till Tyskland på Frankfurtmässan 11-14 april och passade även på att göra ett studiebesök i Schmücketunneln.

Schmücketunneln

Schmücketunneln är 1,7 km lång och ligger i Thüringen ca 30 mil nordöst om Frankfurt så det blev en heldagsutflykt för att titta på diodbelysning med intelligent styrning. Det ena tunnelröret har varit i drift i 22 månader, det andra i 18, och under den tiden har ingen lampa behövt bytas ut. Dellux har levererat 770 lampor om 40 watt vilket ger belysningen en strömförbrukning på omkring 20 watt per meter tunnel. I den inre delen är bestyckningen 85 watt per 11 meter tunnel, dvs 8 W/m. Vi fick en intressant förevisning både inuti tunneln och i den lokala (normalt obemannade) styrcentralen. 
Läs mer om styrsystemet (öppnas i nytt fönster)

 

 Bildkollage från Frankfurtmässan

Frankfurtmässan

Mässan är betydligt mer strukturerad och välorganiserad jämfört med 2008. De tydligaste tendenserna är givetvis dioder samt att det är mer exponering på stolpar istället för markstrålkastare osv. Huvudsakligen vitt ljus dvs dioder med olika färgtemperatur och inte lika mycket färgat ljus.

Vi, det vill säga Trafikverket och Energimyndigheten, hade stämt möte med några produktutvecklingschefer från LG Electronics. Syftet var att diskutera utomhuspotentialen för plasmalampan som med fördel används för stora idrottshallar, utställningar mm inomhus och som eventuellt skulle kunna öka energieffektiviteten i väg- och gatubelysning. Plasmalampan är intressant framförallt tack vare sitt solljuslika spektrum som kan stödja perifert seende redan vid låg ljusintensitet (rörelser i mörkret syns i ögonvrån), men även sina hållbarhets- och miljöegenskaper. En svårighet är att komma ned i de lägre effekter som är mest intressanta för väghållare. Det blev en givande diskussion om hur vi kan finna lösningar för uterummet med LGE.

Några av många intressanta iakttagelser från mässan

Meyer har tagit fram en patenterad lösning för att fixera strålkastare vilket innebär att även om du byter ljuskälla så förändras inte ljusbilden.
Läs mer på Meyers webbplats (öppnas i nytt fönster) 

Strihl har tagit fram ett ytskikt som innebär att fåglar inte kommer att sätta sig på armaturerna - bra lösning för bland annat kustsamhällen.
Läs mer på Strihls webbplats (öppnas i nytt fönster) 

Vi talade också med flera företag som tagit fram styrsystem för effektdämpning, elektroniska drivdon med mera, bland annat Osram och Intron.