Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Gummiarmaturer på Tjörn står emot måsangrepp

Nytt ljus sätter upp ett försök med gummiarmaturer i anslutning till våra försök med solceller i Skärhamn på västkusten under vecka 35 2010.

Montage av gummiarmatur
Gummiarmaturer

I Skärhamn har man stora problem med fågelspillning som fräter sönder armaturerna på några år. Nytt ljus testar 32 armaturer i centrum av Skärhamn och vi byter samtidigt typ av ljuskälla från högtrycksnatrium 70 W till metallhalogen 50 W för att uppnå en energieffektivare ljussättning.

Levererar gör STRIHL, som nu kan erbjuda ett patenterat gummiskikt på sina gatuarmaturer. Gummihinnan sägs ge ett långvarigt och mycket effektivt skydd mot korrosion. Skiktet är diffusionstätt - syre och vatten kan inte tränga igenom - och beständigt mot mekanisk förslitning. Här kombinerar de plastarmaturens och aluminiumarmaturens fördelar i en och samma armatur, då stommen är tillverkad i formgjuten aluminium. Den patenterade gummimassan sprutas utanpå pulverlackerade aluminiumarmaturer.
Läs mer på Strihls webbplats (öppnas i nytt fönster)

Gummiskiktet är baserat på ett specialbehandlat gummipulver från återanvända gummidäck. Beläggningsmaterialet ska vara fritt från biocider.
Se filmen här

Lena Siewert

Publicerad 2010-06-29