Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Viadukt Västerhaninge. Foto M Olsson
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Nytt ljus projekt - Styrförsök Västerhaninge trafikplats

I Stockholm har vi påbörjat ett projekt tillsammans med Capelon som gäller styrsystem för gamla armaturer och en jämförelse med styrsystem i nya (14 st.) armaturer från Tivalux (Kaos).

Totalt gäller projektet 104 armaturer i ett motorvägsmot. De ska styras i grupper och individuellt. Tanken är att de ska vara tända för fullt när biltrafiken hunnit fram till Västerhaninge, en viss tid efter att färjan från Gotland anlänt till Nynäshamn. Därefter, vid låg trafik, ska belysningen vara effektdämpad i olika nivåer under dygnet med en lägsta nivå på ca 35 procent av full effekt.

Motorvägens 60 armaturer i korsningen kommer att styras i grupp via en central dimringsutrustning. På två av på- och avfartsramperna kommer armaturerna att bytas mot nya. På de övriga två behålls befintliga armaturer. Totalt är det 29 armaturer på ramperna som kommer att styras, dämpas och övervakas individuellt.

På väg 257 in till Västerhaninge kommer 15 armaturer att styras, dimras och övervakas individuellt. De återstående 9 armaturerna i gruppen kommer endast att styras med av- och påslag.

För att kunna övervaka anläggningen och följa och jämföra elförbrukningen kommer vi att låta styrcentralen stå i samband med energimätare vilket innebär att energidata löpande kan följas via systemets webbsida.

Entreprenaden sätter i gång under maj för att vara färdigställd i september 2010. Syftet är att finna en energieffektiv ljuslösning för färjelägen som kan användas över hela Europa.

Ansvarig försöksledare är Mats Olsson, Trafikverket.