Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

LED-belysning
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Pressmeddelande: Tester med LED-belysning ger nytt ljus över Kalmar

I dagarna har nya lyktstolpar med LED-belysning satts upp i Slottsallén i Kalmar och ingår i ett EU-projekt om belysning i offentlig miljö.

Projektet leds av Kalmar kommun som under det närmsta halvåret kommer att engagera invånarna i belysningstester i olika områden.

Att konvertera offentlig belysning till LED-teknologi har många potentiella fördelar som att minska såväl utsläppen av koldioxid som kommunens kostnader för gatu- och parkbelysning. LED-tekniken ger även ett vitare och mer naturligt ljus än vad vi är vana vid i dagens stadsmiljö.

- Ljus påverkar människors uppfattning om stadsmiljön och vi hoppas kunna bidra till att användningen av LED-belysning upplevs positiv, säger delprojektledare Ulf Rickardsson som är ansvarig för testerna på Kalmar kommun.

Under hösten, med start 1 september 2010, kommer Kalmar kommun att bjuda in kommuninvånarna till att delta i tester av gatubelysning med LED-teknik. En serie av tester kommer att genomföras i området runt Slottsallén och Olof Palmes gata. En lyktstolpe finns även uppsatt på Skeppsbrogatan, mitt emot Baronen. - Genom testerna vill vi få kunskap om hur invånarna uppfattar ljuset för att vi ska kunna göra rätt installationer i framtiden, säger Ulf Rickardsson.

För mer information och visning av testområdet i Slottsallén,
vänligen kontakta:
Ulf Rickardsson, delprojektledare LED-projektet
Telefon: 0480-450455, 076 791 63 32
www.ledlightproject.eu (öppnas i nytt fönster) 

Om projektet LED-Light in Public Space:

LED-projektet syftar till att skapa kunskap om hur den energisnåla och miljövänliga LED-tekniken kan användas i gatubelysningen. Projektet innefattar teststudier av LED-belysning och hoppas kunna skapa bästa praxis för innovativa metoder för offentlig belysning i städer och regioner. Projektet löper över tre år, 2009-2012, och är delfinansierat av Södra Östersjöprogrammet med en total budget på 25 miljoner kronor. I projektet ingår femton partners från universitet, företag och offentlig sektor i Tyskland, Polen, Litauen och Sverige.

Om Södra Östersjöprogrammet:

Projektet har fått finansiering från Södra Östersjöprogrammet som är ett gränsöverskridande program under 2007-2013 (Interreg IV A). Syftet med programmet är att stärka redan existerande samarbeten i Östersjöregionen men även att utveckla nya. Programinnehållet är brett och vänder sig till regioner, kommuner och organisationer för samarbete inom områden såsom entreprenörskap, högre utbildning, arbetsmarknadsfrågor, transport och infrastruktur, vattenförvaltning, energifrågor, natur och kulturarv och samarbete mellan frivilligorganisationer.