Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Trafikverket besöker Chalmers, Göteborg för information om Monolit ett styrsystem för gamla belysningsanläggningar

Jonas Friman, Svevia. Joacim Melander, Martin Strid, Anette Berggren, Stefan Ericsson och Stig Kask, Trafikverket. Magnus Bågenholm, Ideelic samt Stephan Mangold, Chalmers.
Jonas Friman, Svevia. Joacim Melander, Martin Strid, Anette Berggren, Stefan Ericsson och Stig Kask, Trafikverket. Magnus Bågenholm, Ideelic samt Stephan Mangold, Chalmers. 

Detaljbild Monolit
Detaljbild Monolit 

Nytt ljus - projekt Monolit

Trafikverket kommer under hösten göra tre olika försök i Sverige med systemet Monolit som är ett övervaknings- och styrsystem för gamla belysningsanläggningar. Försök kommer genomföras i region Nord, Mitt och Syd. Intresset är stort för denna produkt då den på ett enkelt och praktiskt sätt möjliggör avläsning av viktig data när det gäller gamla belysninganläggningar.

Systemet monteras dessutom i stolpen på marknivå vilket på ett radikalt sätt håller ner montage- och TA kostnaderna för Trafikverket.

Produktens uppbyggnad

Monolit är framtaget på Chalmers Tekniska Högskola ihop med Energimyndigheten för att styra och övervaka befintliga anläggningar för gatubelysning med fokus på snabb och enkel installation. Projektet initierades av Göteborgs Stads Trafikkontor och drivs av företaget Ideelic AB.

Illustration 

Med systemets hjälp kan man optimera underhållsarbetet på anläggningen och sänka elförbrukningen. Monolit ger anläggningsägaren full insyn i faskurvan för hur varje lampa "mår" och visar exakt elförbrukning vilket ger användaren ett verktyg för att se hur vidtagna åtgärder minskar energikostnaden.

Illustration installation 

Monolit är anpassat för att passa alla typer av stolpar och säkringsluckor vid marknivå och använder elnätskommunikation för att kommunicera med alla lampor från belysningscentralerna. Från belysningscentralerna är systemet uppkopplat trådlöst mot en centralserver som lagrar all information. 
Läs mer på www.ideelic.se (öppnas i nytt fönster)

Lena Siewert 100615