Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Arbetsteamet i Kalmar
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Trafikverket provar en mer energisnål vägbelysning i Kalmar

Under vecka 49, 2010, inleder Trafikverket två försök som syftar till att hitta nya former för energisparande åtgärder för väg- och gatubelysning.

Längs väg 31 genom Nybro kommer Trafikverket att prova en ny armatur men en ny typ av LED-ljuskälla, och i Trekanten utanför Kalmar provas ett nytt system för underhåll i befintliga belysningsanläggningar.

Försöket i Nybro innebär att 15 befintliga armaturer längs väg 31 byts ut till nya diodarmaturer. Ljuskällan i dessa nya armaturer är ett antal riktade ljuskällor som ska optimera ljuset till de ytor man vill belysa. Ljuskällan är jämförelsevis energisnål, ger en bra färgåtergivning och har en lång livslängd.

Montering sker

Det andra försöket i Trekanten utanför Kalmar handlar om att prova Monolit, ett optimeringssystem för underhåll i befintliga belysningsanläggningar. Det webbaserade systemet mäter strömmar och samlar in information, vilket gör att man kan följa anläggningens status. De trafikplatser som påverkas är av- och påfarterna till Trekanten från väg 25.

Inget av försöken är trafikstörande.

Energisnäl belysning monteras 

- Det här är två spännande försök som båda kommer att ge oss ny kunskap om hur vi i framtiden ska kunna bygga en mer energieffektiv väg- och gatubelysning, säger Trafikverkets projektledare, Joakim Frank.

Försöken ingår i det nationella projektet Nytt Ljus, vars mål är att prova och utvärdera ny belysningsteknik inom vägbelysning. 

Här kan du se reportage från testplatsen i SVT PLAY från Smålandsnytt: 

Kontakt:
Joakim Frank, projektledare, 0480-44 65 14

Foto: Per Jonnergård, WSP Systems
Publicerad 2010-12-09