Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Vad händer hos Trafikkontoret i Göteborg stad?

Radiokommunikation i gatubelysning ett samarbete med Energimyndigheten

EnergimyndighetenI ett samarbete med Energimyndigheten har Trafikkontoret i Göteborg stad startat ett projekt där man vill finna en plattform för radiokommunikation i gatubelysning. Projektet går ut på att ta fram olika parametrar som är gemensamma för att veta vilka krav man skall ställa när det gäller t.ex störningar.

Gruppen som arbetar med detta är Oslo kommune, Kalmar kommun, Falkenberg kommun, Nordic light, Stockholm stad, Trafikverket och Göteborg stad.

Delmålet för första etappen är en kravspecifikation för att man i andra etappen ska kunna genomföra ett testprojekt på radiokommunikation i gatubelysning och ställa rätt krav vid inköp och genomförande.

Radiokommunikation

Projektet pågår till 2013 och vi kommer att återkomma med löpande information och bilder från projektet som du kommer finna på Ceebels webbplats och på vår webbplats.
www.ceebel.se (öppnas i nytt fönster)  

esoli (Energieffektiv utomhusbelysning)

ESOLiTrafikkontoret i Göteborg har tillsammans med 16 parter i 14 andra länder i Europa ansökt om pengar för ett projekt som rör kommunikation ut till marknaden när det gäller energieffektiva metoder inom väg- och gatubelysning. Ansökan har blivit antagen så projektet påbörjas i maj 2010. Förutom Trafikkontoret är även Trafikverket (fd Vägverket) anslutna. Gruppen från Sverige ansvarar för att ta fram 6 olika projekt i Europa när det gäller intelligent belysning och redovisa dess fördelar och nackdelar. Samordnare är Berliner Energiagentur och Kreativtljus. Vi skall även hålla oss uppdaterade i esoli-gruppen när det gäller utvecklingen av dioder som är ett ämne som ligger EU varmt om hjärtat. Projektet pågår fram 2013 och löpande kommer vi att redovisa resultat både från oss och från de övriga grupperna i esoli-projektet på och på vår webbplats.
www.ceebel.se (öppnas i nytt fönster) 

LUCI

LUCILuci är en organisation med 65 medlemsstäder över hela världen. Projektet är från början ett EU projekt som har fortsatt att utvecklas och den gemensamma nämnaren är ljusplanering i staden. November 2011 (planerad datum för mötet är 16-18 november 2011) skall Göteborg stad vara värd för Annual General Meeting och i två dagar ta hand om ca 150 gäster från hela världen för att se bla. Julstaden (Göteborgs årliga evenemang vid jul då man klär upp hela centrum i en härlig ljus skrud) och för att lyssna till olika seminarier med en gemensam nämnare LJUS samt utdelning av årets ljuspris från Philips.

Julstaden i Göteborg 2009
Julstaden i Göteborg 2009

Ingemar Johansson
Drift- och belysningsansvarig
Trafikkontoret Göteborg stad
Göteborg 10-03-23