Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

LED- och reflektorlampor blir mer energieffektiva

LED- och reflektorlampor har fått ekodesignkrav. Energimärkningen utökas samtidigt, så att det blir lättare att köpa en energieffektiv lampa.

EU:s kommitté för ekodesign röstade den 13 juli 2012 igenom de nya kraven som ska börja gälla från och med den 1 september 2013. EU räknar med att de nya kraven på LED- och reflektorlampor årligen sparar 25 TWh från år 2020.

Låg energianvändning är ett krav, men andra krav är bra funktion, lång livslängd och god färgåtergivningsförmåga. Ekodesignkraven driver på så sätt fram bättre produkter för belysning, som inte bara minskar energianvändningen utan även på andra sätt ger bättre lampor för användarna.

Samtidigt utökas energimärkningen så att den gäller i stort sett alla lampor för hemmabruk och professionell användning, från den 1 september 2013.

De nya ekodesignkraven och den reviderade energimärkningen för lampor kompletterar tidigare beslut om ekodesignkrav på belysning för hemmabruk, vägar och kontor. Tillsammans sparar de i EU cirka 100 TWh från år 2020 och framåt. Det kan jämföras med Sveriges totala elanvändning som nu ligger på 132 TWh om året.

 

Läs mer i pressmeddelandet från Energimyndigheten:

Energimyndighetens webbplats (öppnas i nytt fönster)