Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Trafikverket lånar ut LEP-belysning till tävling i granodling

Trafikverket experimenterar med LEP-belysning och kontaktades med förfrågan om att stötta ett granodlingsprojekt på Luleå Tekniska Universitet. Efter diskussioner lånade Trafikverket ut en Luxim STA-41-01 (1) under tävlingsperioden.

Under hösten 2011 annonserade Stora Enso en tävling inom granodling där 500 studenter över hela landet blev inbjudna att under tre månaders tid tävla i att maximera längden på en granplanta. I slutet av februari 2012 levererades ett paket, innehållande en liten granplanta, till Oliver Sjöberg och Andreas Åkerblom, båda civilingenjörstudenter inom arkitektur vid Luleå Tekniska Universitet.

Ingen av gruppens två deltagare hade tidigare erfarenheter av granodling, men de har ett gemensamt intresse för ljus, fauna och färg ur ett arkitektoniskt perspektiv. De har också en strävan att implementera nya och innovativa lösningar både till vardags och på en industriell nivå.

Tidigt beslutades det att en odlingskammare var nödvändig för att kunna kontrollera olika odlingsparametrar. Första steget var att finna lämplig belysning, där ett avvägande mot ljusstryka och kvalitet i förhållande till värmeutveckling var främst i fokus. Efterforskning visade tidigt att plasmalampor (LEP) mötte odlingskammarens krav. Turligt nog experimenterar Trafikverket med LEP-belysning och kontaktades med förfrågan om att stötta projektet. Efter diskussioner lånade Trafikverket ut en Luxim STA-41-01 (1) under tävlingsperioden.

Vid projektets avslut görs en mätning där plantan jämförs mot andra granar under andra förhållande för att skapa en relativ uppfattning om huruvida projektets metodval har gynnat granens tillväxt.

Läs mer om projektet i gruppens sammanfattning.

Projektsammanfattning (pdf-fil, 326 kB, öppnas i nytt fönster)