Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Arbete i fält vid huvudcentral.
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Trafikverket testar styrsystem i Borensberg

Styrsystemet Citenergy är ett intelligent styrsystem med fjärrkontrollerad tändning och släckning av vägbelysning. Systemet sätts upp under oktober 2012.

Styrsystemet Citenergy är ett intelligent styrsystem med fjärrkontrollerad tändning och släckning av vägbelysning. Med systemet kan nätet vara spänningssatt dag och natt. Under natten tillämpar systemet automatiskt förprogrammerade inställningar för belysningen för att spara energi.

Systemet ska sättas upp under oktober i år och anläggningen omfattar 43 ljuspunkter. Olle Bergqvist från WSP är försöksledare. Systemet består av nodenheter, en modul som placeras i varje armatur, och en huvudcentral. All kommunikation mellan modul huvudcentral sker via elnätet.

Om systemet:

Citenergy ® är ett intelligent styrsystem med fjärrkontroll för tändning och släckning av vägbelysning. Med systemet kan nätet vara spänningssatt dag och natt. Under natten tillämpar systemet automatiskt förprogrammerade inställningar för belysningen för att spara energi.

Systemet är ett elektroniskt vars modul placeras inuti armaturen, således är systemet direkt anslutet till elnätet. Tekniken möjliggör att fjärrkontrollera all typ av utomhusbelysning.

Systemet gör även elnätet tillgänglig hela dygnet även för alla andra applikationer.

Systemets kommunicerar med andra applikationer

Då nätet kopplas på är systemet i drift och självständigt. Systemet följer färdig programmerade. Citenergy bygger på ett universellt kommunikationsprotokoll som är baserat på PLC-teknik (Power Line Communication). Systemet är anslutet till sin omgivning via Internet. Under drift fungerar systemet som även fjärrkontrollerat övervakningssystem.

Systemet består av:

Karta över komponenterna i systemet