Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Retrofit-produkter i befintliga belysningsanläggningar, vad gäller?

Vid ombyggnad av armatur med LED-lysrör är det bra att veta vem som har ansvaret i olika situationer. Här kan du läsa om vad som ankommer användare respektive tillverkare.

Som anläggningsägare har man krav på att köpa CE-märkt material och installera enligt tillverkarens anvisningar. Det innebär att produkten uppfyller EU:s säkerhetskrav utifrån tillverkarens anvisningar av bruk följs och vi som anläggningsägare vet att vi uppfyller lagen.

Ljuskälletillverkare av LED-lysrör marknadsför nu produkter som ersättare till T8 och T5 rör i belysningsarmaturer som inte omfattas av armaturtillverkarens CE-märkning, ibland ska ingrepp göras i armaturen, ibland räcker det med enklare åtgärder.

Vad gäller angående CE-märkning för belysningsanläggningar när man ersätter befintlig och godkänd ljuskälla med en ej provad och testad ljuskälla för denna armatur?

Elsäkerhetsverket har tagit fram ett pm som går att läsa och ladda ner här: 

PM ombyggnad LED-lysrör (pdf, 34 kB)

Se även Elsäkerhetsverkets hemsida:

LED-lysrör - användarens och tillverkarens ansvar