Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Handläggningstider

Hur snabbt vi handlägger ditt ärende beror på vilken typ av transport ärendet gäller, hur du har ansökt och hur komplett din ansökan är.

Tillfällig topp gör att våra besked kan dröja

Antalet ärenden inom transportdispenser väg har ökat kraftigt. Därför kan du som kund mötas av längre handläggningstider – snarare en vecka än en dag. Det är just nu svårare att få tag på Trafikverkets handläggare. Vi beklagar detta och gör olika insatser för att lösa detta och ge dig så bra service som möjligt.

Råd till dig som kund:

  • Ansök i så god tid som möjligt.
  • Använd Trafikverkets e-tjänst Trix när ni ansöker för dispens.
  • Se till att ni gör er ansökan komplett från början.
  • Mejla hellre än att ringa oss. Vi har under nuvarande omständigheter svårt att vara tillgängliga för telefonsamtal.
  • Tålamod! Vi har inte glömt bort dig, det är den stora ärendemängden som gör att det dröjer.

Vi rekommenderar starkt att du använder vår e-tjänst Trix. Då blir din ansökan registrerad direkt. Ansökningar som kommer in på annat sätt, till exempel med e-post eller vanligt brev, registreras manuellt av oss, normalt under två pass per arbetsdag (klockan 09.00–11.00 och 13.00–15.30). 

Vi påbörjar ärendena i turordning efter tidpunkten när de registreras hos oss. Handläggningstiden är normalt en till tre arbetsdagar.

Förlängd handläggningstid

En ansökan som inte är komplett tar längre tid att handlägga.

Handläggningstiden kan också bli längre för ärenden som kräver vidare utredningar eller yttranden från andra myndigheter.

För ansökningar som kommer in i mycket god tid före det önskade transportdatumet väntar vi normalt med att fatta dispensbeslutet tills någon eller några dagar innan transporten ska utföras. Det beror på att situationen på vägarna (vägarbeten eller annat som medför restriktioner) ofta förändras.