Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Cykel/gångväg längs väg 9 utanför Ystad. Fotograf: Lars Owesson, bildarkivet.se

EU-projekt för säkrare vägar

Ett välfungerande transportsystem är en självklarhet i det moderna samhället. I hela området kring Östersjön ökar trafikmängden och därmed även behovet av säkra transporter.

Ingen ska behöva dö eller skadas i trafiken. 30 000 personer omkommer årligen i vägtrafiken i Europa*. Universitet och myndigheter i Estland, Lettland, Litauen och Sverige har i projektet BALTRIS tillsammans tagit fram gemensamma riktlinjer för vägutformning ur säkerhetsaspekt.

Säkrare vägar

Vägens utformning har stor betydelse för trafiksäkerheten. Projektet BALTRIS har tagit fram gemensamma riktlinjer för hur vägars säkerhetsstandard ska bedömas och förbättras. Riktlinjerna ska ge en positiv utveckling för säkerheten på vägarna och även möjlighet till kostnadseffektiva lösningar. Riktlinjerna och andra projektresultat finns på baltris.org.

​Tillsammans gör vi skillnad!

Att arbeta tillsammans över gränserna – både geografiska och kunskapsmässiga – kan ge positiva effekter och värdefulla bidrag på kort och lång sikt. Framtidens Europa blir vad vi gör det till.


Fakta - Projektets medlemmar

BALTRIS ingår i EU:s Baltic Sea Region Programme 2007-2013 som strävar efter regional utveckling för området kring Östersjön. BALTRIS-medlemmar:

  • Trafikverket
  • Lunds Universitet
  • Riga Technical University
  • Tallinn Technical University
  • Vilnius Gediminas Technical University
  • Estonian Road Administration
  • Lithuanian Road Administration

Huvudansvar: Lithuanian Road Administration.

* EU27. Source: CARE and/or national publications, April 2010.