Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Tåg på spår

Ostkustbanan, Gävle–Sundsvall dubbelspår

Trafikverket planerar att bygga dubbelspår mellan Gävle-Sundsvall, en av Sveriges mest belastade järnvägssträckor.

Ostkustbanan förbinder södra Norrlands kustland med Stockholm och järnvägssystemet i de södra delarna av landet. Sträckan mellan Gävle-Sundsvall är cirka 22 mil lång och enkelspårig. Trots de kapacitetshöjande åtgärder som utförts under senare år är den sträckan fortfarande hårt belastad. Sträckan är även en strategiskt viktig länk i Europas godstransportsystem. Vår målsättningen är att Ostkustbanan genom god tillgänglighet och tillförlitliga transporter blir det bästa transportalternativet.

Ostkustbanan ska i ett regionalt, nationellt och internationellt perspektiv vara en robust del av den Botniska korridoren med hög transportkvalitet som främjar näringslivet. Genom att nyttja det regionala systemet i ett större samspel kan användbarheten öka samtidigt som sårbarheten minskar.

Framtida restider Gävle-Sundsvall

  • Snabbtågstrafik (direkttåg) på 1 timme
  • Regionaltågstrafik (max 8 stopp)  < 90 minuter

För sträckorna Sundsvall-Dingersjö och Dingersjö-Njurundabommen har vi redan börjat ta fram planförslag eftersom de är finansierade i Nationell transportplan 2014-2025.