Alla profilfärger.

Färger – Vi är röda

Den röda färgen är sammanhållande i all vår kommunikation. Den bidrar till att Trafikverket uppfattas som en modig, varm och kreativ myndighet.

Den röda paletten, profilfärger

Röd (215.0.0) är färgen i vår huvudlogotyp. För att förstärka och variera den finns en palett med ytterligare fem röda färger. Färgerna är definierade i färgrymderna RGB, CMYK och PMS. (NCS & RAL – enbart i profilröd). Röd RGB 255 används endast för digitala tillämpningar. Det uttryck vi skapar får aldrig ge intryck av att vara annat än rött.

Kompletterande gråskala

Som komplement till den röda paletten finns en neutral gråskala. Det svarta/gråa är lika viktigt som den vita ytan för att framhäva de röda profilfärgerna. Den djupsvarta färgen är kompletterad med 40 procent cyan och 60 procent magenta och används vid behov för att uppnå en mörkare och djupare svart kulör. Den djupsvarta är inte lämpad för text och tunna linjer.

Färgpalett-rött_grått_750x240.png

Kompletterande färger

Andra färger

Ibland är det nödvändigt att förmedla något som är förknippat med en specifik färg. För att lösa uppgiften behövs andra färger än rött. Eftersom dessa färger inte är profilerande får de aldrig bli annat än ett komplement för att särskilja en funktion eller skapa en kontrast. Till detta finns fyra färger framtagna som kan användas i första hand. Skulle dessa inte lösa problemet, väljer vi en färg eller ton som gör det.

Andra färger kan behövas för att till exempel skapa god kontrast i diagram för rapporter eller i avancerade tekniska illustrationer.

Andra färger än den röda paletten och den förstärkande gråskalan får aldrig användas i profilerande syfte.

Färgpalett-andra-färger_750x192.png

Kontraster och tillgänglighetskrav

Goda färgkontraster

Färger kan användas för att förstärka information, men informationen ska gå att förstå utan färg. Färger får inte vara det enda informationsbärande elementen. Kombinera därför färg med text i till exempel diagram.

Alla användargränssnittskomponenter och innehållsbärande grafik måste ha tillräckligt goda kontraster och gå att urskilja även för personer med nedsatt synförmåga eller färgseende. Därför är det viktigt att säkerställa att angränsande färgfält, text på färgplattor eller grafiska komponenter som läggs på färgplattor har en god kontrast.

Kriterier för godkänd kontrast enligt WCAG 2.1, nivå AA:

  • Normal text, mindre än 14 punkter, är gränsvärdet 4.5:1
  • För större text 14 punkter (motsvarande 18,66 pixlar), bold eller större eller 18 punkter (motsvarande 24 pixlar) eller större är gränsvardet 3:1.
  • För grafik och komponenter i användargränssnitt är gränsvardet 3:1

Använd Color Contrast Analyser eller liknande verktyg för att mäta.

Kontraster-750x495.png