Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Vintrig väg med flera bilar och mitträcke.

Håll avstånd i jul – även på vägarna

Res bara om du måste under jul och nyår. Om du ger dig ut på vägarna så håll avstånd i dubbel bemärkelse - både för trafiksäkerheten och för att förhindra smittspridningen! Kör försiktigt och ta hänsyn till andra trafikanter.

Följ Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om du ska ut i jul- och nyårstrafiken.

Julen är en av de mest trafikintensiva helgerna under året vilket innebär en ökad risk för olyckor. Drygt 100 personer uppsöker varje dag vård på akutsjukhus på grund av olyckor i vägtrafiken. Med tanke på hur hårt belastad sjukvården är på grund av pandemin är det kanske viktigare än någonsin att du som måste ut på vägarna håller avstånd, följer gällande hastighetsgränser och kör nykter. Med rätt hastighet bidrar du till en ökad trafiksäkerhet, och är olyckan framme blir konsekvenser inte lika allvarliga. I vår digitala tidsomvandlare kan du se hur lite restiden faktiskt påverkas på en sträcka vid olika hastigheter:Det är bra om du under din resa väljer vägar som har mitträcken eller trafiksäkerhetskameror eftersom de är säkrare. Ta gärna del av våra kartor som visar dessa vägar, se rubrik längre ner. Undvik om möjligt trafikintensiva vägar under jul- och nyårstrafiken.