Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Banvaktsstugan

På järnvägsmuseets område står en liten röd stuga med vita knutar. Det är banvaktsstugan, flyttad i sin helhet från Hosäter i Hälsingland. Här visar vi barn och unga hur livet var för de som jobbade vid järnvägen för ungefär hundra år sedan.

När Sveriges järnvägar började att byggas uppstod ett behov av att den färdiga banan måste underhållas och förvaltas. Därför anställdes särskild personal för att sköta detta, s.k. banvakter. Den anställde hade till uppgift att inspektera just sin del av banan och åtgärda eventuella fel och meddela brister till närmaste banmästare. Banvakten skulle också kontrollera att allt stod rätt till med de tåg som passerade, vilket i praktiken innebar arbete dygnet runt.

Banvaktsstugan Hosäter 213 stod från början i Hälsingland. Den byggdes år 1886 i trakterna mellan Arbrå och Lottefors. Långt senare flyttades den alltså till Sveriges Järnvägsmuseum, där den uppfördes i sin helhet år 1992-1993.

Lekar från förr

Banvaktsstugan är en av flera populära järnvägsmiljöer som finns på museet, uppskattad av både barn och vuxna. Stugan används i museets pedagogiska verksamhet och är ibland öppen under olika evenemang.

Sommartid är det full fart vid banvaktstugan! Då får barnen prova lekar från förr  klä sig i tidstypiska kläder, lite som Emil och Ida, gå på styltor, hugga ved, klappa hästen, mata hönsen, byka och plocka ägg. Precis som det låter är detta lekar och inga riktiga verktyg används. Djuren och gjorda i trä, för att passa så många som möjligt utan risk för allergiriska besvär eller obehag. Här ska det vara kul att leka och få använda fantasin!