Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Fyrboxen Filmfestival

120 elever i Gävle har skrivit manus, regisserat, filmat och redigerat totalt 27 kortfilmer med tema: Att resa – med/utan – någon/något.

Tillsammans med Skapande skola står Sveriges Järnvägsmuseum bakom projektet. Initiativtagare är museipedagog Marko Kattilakoski som utformar skolprogram och möter elever från alla årskurser. Järnvägsmuseet vill lyfta fram tonåringars tankar och funderingar kring resande och visa upp resultatet för allmänheten. Från museets sida tror vi att det är intressant och berikande för våra gäster och ungdomarna själva. En annan aspekt är att, förutom att det blir en happening och något som bryter av mot det vanliga arbetet i skolan, så får deras insats en mottagare utanför skolan och inte bara något som bedöms av en lärare. Det är både inspirerande och nervöst för många.

Tre filmer nominerades till ett filmpris och en film vann ”BÄSTA KORTFILM FYRBOXEN FILMFESTIVAL 2017” som tillkännagavs vid Fyrboxen Filmfestival 24 april 2017.

Vinnare Bästa Kortfilm Fyrboxen Filmfestival 2017
Travel Around the World
av Thea Lindberg, Melvin Nordström, William Wikén, Wilma Malmberg , Christoffer Jonssson
Stigslunds Skola

Nominerade Bästa Kortfilm Fyrboxen Filmfestival 2017
Resan Som Tog Slut
av Cornelia Ahlin, Markus Renström, Emma Bodin, Emma Thunström, Kalle Göransson
Stigslunds Skola

Bigger Mistakes
av Rasmus Bohlin, Freja Liljeroth, Elvira Rask, Gustav Wikland
Stigslunds Skola

Alla tävlande filmer kommer att visas på Sveriges Järnvägsmuseum under sommarprogrammet 19 juni – 13 augusti 2017.

För mer information, kontakta: Marko Kattilakoski, museipedagog vid Sveriges Järnvägsmuseum

Marko Kattilakoski har de senaste 10 åren även verkat som filmmakare (independent filmmaker) och producerat kortfilmer. De filmer han regisserat, skrivit manus och producerat har visats över världen på runt 40 filmfestivaler och har mottagit priser: Best Comedy Award Silver Screen Filmfest 2017 USA (”The Terrible Typewriter” 2015), Yellow Oscar Award Best Short Film Uranium Film Festival, Rio de Janeiro (”Coffee Break”, 2012), Honorable Mention Best Period Film H.P Lovecraft Film Festival USA (”Forlorn Hope”, 2009) och Bästa Kostym SFV Filmfestival (”Länge Leve Sverige”, 2007). Marko Kattilakoski arbetar nu, som regisssör och manusförfattare, med sitt hittills största filmprojekt, ”The Music of John Low”, som är ett noir/skräck/drama som utspelar sig under 1930-talet. Inspelningarna är snart klara och övergår då till efterproduktion. Manuset till ”The Music of John Low” tog sig för övrigt till final i internationella manustävlingen IndustryBOOST Competition.