Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Tåg som dras av loket Rc1 1007, foto Nicklas Sahlbom

Tåg som dras av loket Rc1 1007, foto Nicklas Sahlbom

Att resa med oss

Museitåg kan vara annorlunda än det du är van vid, från moderna operatörer på den svenska järnvägen. Här tar vi upp några saker som kan vara bra att veta när du reser med Sveriges Järnvägsmuseum.

1-2-3-klass

Innan 1956 hade man 1,2 och 3-klass på tågen. 1-klass var då rätt ovanligt, och mest användes det för finare specialvagnar. Man bestämde då i hela Europa att ta bort den gamla 1-klassen. 3-klass blev då det som är 2-klass idag, och dåtidens 2-klass, är det som är första klass idag. De flesta av våra vagnar ska visa hur ett tåg såg ut kring 1950, och då blir det så här: -Vagn märkt 2 klass, är samma sak som dagens 1 klass. -Vagn märkt 3 klass, är samma sak som dagens 2 klass. För att krångla till det ordentligt så har vi en vagn från 1970-talet som är 1-klass…och den har en gul rand. Det tillkom på 60-talet för att skilja ut 1-klass från 2-klass.

Rörelsehindrade

Eftersom det är ett gammalt tåg är det tyvärr inte anpassat för rörelsehindrade. Om du har svårt att röra dig, eller stiga på och av, så be om hjälp från personalen. Vi kan inte ta in rullstolar i tåget, och vi har tyvärr ej heller möjlighet att lyfta på eller av dem med en person i. Däremot kan vi ta med rullstol i resgodsvagn.

Barnvagnar och rullstolar

Äldre vagnar har trånga vestibuler och korridorer. Det finns dåligt med plats för barnvagnar, rullstolar, rullatorer mm. Vi har därför ofta med en resgodsvagn som är en bra plats för dem. Personalen hjälper gärna till att lasta på och av, så ta kontakt med dem om du har sådana med dig.

Barn

På våra tåg åker man för rabatterade priser upp till 19 år. Detta gäller dock 3 klass. På tåg där vi säljer 2 klass är det fullt pris som gäller, för varje sittplats.

Hundar

Hundar kan inte resa med våra tåg.

Allergier

Våra tåg städas självklart, men många materiel är gamla, så tyvärr kan vi inte garantera dig som är allergiker mot damm att det är helt fritt från problem.

Övrigt

Tågen har värme och toaletter. Ofta säljer vi någon form av förtäring som fika ombord. Läs annonseringen om detta.

Själva resan

Om du köper en biljett av oss så är det tänkt att du ska få en trevlig resa med oss. Om det dyker upp problem på resan så gör vi allt för att du ska komma fram, eller hem igen, beroende på vart du har köpte en biljett med oss. Vi tar inte ansvar för anslutande tåg med andra bolag, om inte vi uttryckligen talar om det i vår annonsering.

Om museal dragkraft

Sveriges Järnvägsmuseum tillhandahåller museala fordon och utlovad dragkraft kan ersättas av annan dragkraft. Detta kan ske på grund av att det är gamla fordon vi kör med, och även dessa kan gå sönder. Ånglok som eldas med stenkol kan sätta eld på naturen vid torr väderlek. Är det riktigt torrt (brandfara 4-5E) så kan ångloket med kort varsel bli ersatt med annat lok.