Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Utställningar

På Sveriges Järnvägsmuseum finns en av världens finaste järnvägshistoriska samlingar. Utställningen visas i Ostkustbanans gamla lokstall på Rälsgatan i Gävle och utgörs av 6 hallar med lite olika inriktning.

När du stiger in i den första hallen får du ta del av Sveriges järnvägshistoria i begynnelsen på mitten av 1800-talet, med de första loken och berättelser som omgav dessa. När du går vidare genom museet kommer du att möta en modernare tid och se den utveckling som gick från ångtåg till eltåg. Du får också se uniformer, besöka en spännande fångvagn, lära dig med om rallare och kockor, titta på serviser från järnvägsrestauranger och förstås se de äldsta, tyngsta, snabbaste och vackraste loken!

Bilutställningen På väg

När tåget fick konkurrens av bilen hände något i Sverige med vårt sätt att förhålla och röra oss, på egna villkor. Det är relevant att sätta järnvägsutvecklingen i relation till detta och därför visar vi en utställning om bilens och vägens historia i Sverige. Utställningen består av föremål från Trafikverkets vägsamlingar och inlån från andra parter, bland annat Tekniska museet som äger Sveriges första bil med förbränningsmotor. Den och mycket annat får du ta del av i utställningen På väg.

Lego-utställningen

För barnen har vi låtit bygga en utställning helt i Lego – ett samhälle i miniatyr där alla trafikslag finns representerade. Genom den långa montern ringlar järnvägen förbi fotbollsplanen, över vattnet, staden och ut till flygplatsen. Du kan själv tända belysningen på flygplatsen Kloss-Landa och starta Årgångståget som är en kopia av vårt eget museitåg med loket Rapiden och vagnar från 1950-talet!