Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Kaffeservis som använts ombord av Trafikrestauranger. Numera finns föremålen i våra samlingar.

Järnvägssamlingar

Stora ånglok och spröda textilier, ett glas vatten i pappersförpackning och en komplett porslinsservis från 1800-talet. Det är några av föremålen i våra unika järnvägssamlingar.

Kulturarvet från järnvägen omfattar över 300 fordon och tiotusentals föremål från mitten av 1800-talet och fram till idag. Vid öppna magasinsvisningar för grupper och genom en omfattande digitalisering och registrering av samlingarna ökar tillgängligheten.

I våra samlingar finns ett stort antal konserverade fordon i autentiskt skick. Vi genomför också avancerad restaurering av lok och vagnar, med tidsriktiga metoder och material, ett arbete som gör att fler kan ta del av samlingarna i framtiden – morgondagens historia.

Gåvor och donationer

Många privatpersoner hör av sig till oss och vill donera exempelvis farfars gamla stinsuniform, signallyktor, foton, arkivhandlingar och liknande. Inom vissa föremålsgrupper har vi emellertid väldigt många exemplar, därför är det viktigt att du först hör av dig till oss så att vi kan ta reda på om vi faktiskt har möjlighet att ta emot din gåva! Du hittar kontaktuppgifter till ansvarig antikvarie under fliken visa kontaktuppgifter.

Att söka i samlingarna

En stor del av våra Sveriges Järnvägsmuseums samlingar är endast sökbara för oss som arbetar med samlingarna, men vi har påbörjat ett arbete där vi publicerar föremålsposter på hemsidan Samlingsportalen, som framförallt innehåller närmare 150.000 sökbara bilder!
Samlingsportalen.se (öppnas i nytt fönster)