Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Arkiv

I bildarkivet finns närmare 500.000 bilder med järnvägsmiljöer, banbyggen, ståtliga fordon och människor i arbete eller på resa. Besök till arkiven förbokas, då vi behöver tid att ta fram det du söker.

Forska och fördjupa dig i svensk järnvägshistoria

I Sveriges Järnvägsmuseums arkiv finns ett antal enskilda järnvägars arkiv och en del personarkiv. Vi har även den del föreningars arkiv, däribland Svenska Järnvägsföreningens och Svenska Järnvägarnas arbetsgivareförenings arkiv.

För den tekniskt intresserade finns pannjournaler, reparationsjournaler och revisionsjournaler förda över ånglok, motorvagnar, diesellok och ellok. För järnvägsvagnar finns vagnsjournaler. Vi har även en stor del av Maskinbyråns ritningar digitaliserade.

Öppettider

Under museets ombyggnation är personalen i arkiv, bibliotek och forskarservice involverade i projektgruppen för nya basutställningen vilket gör att vi under denna tid är endast kan erbjuda reducerad forskarservice.
Förfrågningar via e-mail har något längre svarstid än normalt, men vi försöker svara inom en vecka.
Telefontid är under denna tid onsdagar 9-11.