Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

December

Julklappslok från 1915

Leksaksloket av målat trä med metalldetaljer tillverkades omkring 1915 av lokföraren Gustaf Malmström som julklapp till sonen Uno (född 1911) som även han blev lokförare då han blev vuxen. Vagnen bakom loket kallas tender och är en förrådsvagn för ånglok där vatten och bränsle förvarades. Pappan Gustaf tillverkade loket i Mjölbys gamla lokstalls reparationsverkstad där han arbetade.

Idag är loket något skadat, till exempel saknas ett ångdon ovanpå och en del av en hyttsida är borta – säkert på grund av för hårdhänt lek. Detta gör att det är lätt att titta in i hytten och se hur pedagogiskt lokföraren Gustaf utformat loket till den 4-åriga sonen. I hytten ser man panngaveln där det suttit ett regulatorhandtag ("ångpådrag"), vidare har en eldstadslucka (svänglucka på gångjärn) täckt eldstadshålet. Förmodligen har det även suttit en ångvissla på taket. Mellan lok och tender fanns en dragstång med bultar genom hytt- och tendergolven. Dekorationsränderna på tendern är i princip som de var på de ursprungliga ångloken och hytten är vitmålad inuti, precis som de var i verkligheten.                                                                                                                                              

 Gustaf Malmström var född i Malmö 1883. Han började sin bana som lokman vid Växjö-Karlskrona Järnväg. 1904 anställdes han vid Statens Järnvägar som extra lokeldare i Malmö, och 1905 förflyttades han till Mjölby där han kom att stanna ända till sin pensionering. Han befordrades till lokeldare 1908 och till ordinarie lokförare 1919. Han körde mycket ofta F-loken i snälltågen Stockholm-Malmö, från början från Stockholm, efter elektrifieringen av Västra Stambanan från Södertälje, till Mjölby där det var lokbyte.