Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Februari

Målning av Kilsmo station

Målningen föreställer stationsområdet i Kilsmo år 1867. Kilsmo ligger några mil sydost om Örebro och vid den Västra stambanan. Västra stambanan öppnade för trafik år 1862 mellan Stockholm och Göteborg, vilket bara var några år innan tavlan målades. Flera byggnader syns i det gröna sommarlandskapet och en unionsflagga skymtar i bakgrunden. En sjö skär in i bilden från vänster som bör vara en del av Kilsmofjärden (sjön Sottern).

En stationsinspektor står med röd signalflagga hoprullad i handen och med en hund vid sin sida. Året då tavlan målades tjänstgjorde Robert Wållgren som stationsinspektor vid Kilsmo station. Han har troligtvis också varit ägare till denna målning som skänktes till Järnvägsmuseet på 1930-talet efter hans död. Kanske är det Robert Wållgren som är den avbildade stationsinspektorn i målningen. Robert Wållgren kom också att tjänstgöra som stationsinspektor i Arvika och vid Falköpings Central. Innan sin karriär vid järnvägen ska han bl. a. år 1864 ha deltagit i Dansk-tyska kriget.

Målningen som är en olja på duk är signerad A Kallenberg 1867. I Sveriges Järnvägsmuseums samling finns även två målade porträtt föreställande Robert Wållgren, varav ett av samma konstnär.