Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Restaurering

Vid Sveriges Järnvägsmuseum finns sedan 1998 en restaureringsverksamhet av lok och vagnar. Målsättningen med restaureringarna är att bevara och underhålla fordon med kulturhistoriska värden.

Inom restaureringsverksamheten arbetar ett flertal personer med olika specialistkompentenser – en projektledare som också är expert på ytbehandling, två snickare som är specialister inom möbelsnickeri, en smed med tunnplåt och ytbehandling som sitt främsta område, en expert på märkning och litterering som också sammanställer arkivmaterial kring varje fordon, en teknisk rådgivare och en antikvarie.

Restaureringsverksamheten är en forsknings- och utvecklingsverksamhet där det hela tiden uppstår nya frågeställningar om material och metoder som vi söker svar på. Inför ett restaureringsprojekt beslutas vilket tidsskikt som ska bevaras och ibland återställas. Dessutom görs fordonen trafikdugliga.

Restaureringsprojekten dokumenteras i rapporter. De kan köpas i museets butik eller laddas ned i Trafikverkets webbutik:
Dokumentation – Restaurering av personvagn Co13 2832 (Öppnas i nytt fönster)
Dokumentation – Restaurering av personvagn Co8a 2772 (Öppnas i nytt fönster) 
Dokumentation – Restaurering av personvagn Co8d 3137 (Öppnas i nytt fönster)

Restaurerad_vagn