Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Vägsamlingar

Vägsamlingar

I Kjula utanför Eskilstuna ligger den tidigare vägstationen som byggdes 1938 och användes som sådan fram till 1978. Här bevaras Trafikverkets väghistoriska samlingar sedan 1980. Arkivsamlingarna finns i Borlänge.

De väghistoriska samlingarna är unika. De består av ett hundratal maskiner och fordon från hela 1900-talet, tillsammans med tusentals föremål i olika storlekar och utföranden, som alla är kopplade till väghistoria.  

ÖPPETTIDER AUGUSTI 2017

Vi kommer att ha öppet för besök tisdagar, onsdagar och torsdagar klockan 11-15,
perioden 1-17 augusti. Sedan avslutas sommarens öppethållande med den återkommande Maskindagen, lördagen 19 augusti klockan 10-16.

Utställningen Vägbiten i öppet magasin, som berättar om väghållningens olika delar och dess historia, får i år sällskap av utställningen Vägväder. Denna utställning berättar historien om mätstationerna som står längs våra vägar och mäter ex luftfuktighet och nederbördens typ och mängd för att på detta vis kunna förebygga och varna för dåligt väder som exempelvis halka. Idag kan man följa mätstationernas data IRL (i realtid) på nätet.

Kanske har du sett dessa mätstationer längs våra vägar?
Välkommen till oss för att få veta mer! För den som vill veta mer inför besöket, går det utmärkt att klicka på länken för att komma till Trafikverkets sida om VViS, där information om Vägväderinformationssystem går att finna:

http://www.trafikverket.se/tjanster/trafiktjanster/VViS/

Entré för besök: 40 kronor per vuxen besökare, barn och ungdom upp till 19 år går in gratis i målsmans sällskap. Vi tar emot såväl kontant betalning som med kort.

Parkering finns i anslutning till området och är gratis. Vänligen följ skyltarna!

Tillgänglighet: Området är delvis tillgänglighetsanpassat, hör gärna av er till oss inför ert besök, så får ni veta hur vi kan möta era behov.

 

 

MASKINDAGEN LÖRDAG 19 AUGUSTI KL 10-16 

Snart är det dags för årets Maskindag!

Välkommen till Vägstationen i Kjula, som portarna till en dag med brummande veteranfordon. Bakom dagen står Trafikverkets väghistoriska samlingar i samarbete med Maskinhistoriska föreningen, Munktellmuseet samt BM-klubben.  

En del fordon och maskiner kommer att stå uppställda på plats utan att brumma, men färdiga att beundras. Upplev våra utställningar VÄGBITEN och VÄGVÄDER i ett öppet magasin. En slinga utomhus på området, kallad Dungen, visar olika installationer av fordon och maskiner.

Inne i den röda vagnen kan man titta på våra egenproducerade DVD:er i vår mini-bio och även läsa om verkets spännande, idag 176-åriga historia i den angränsade utställningen.

Vi informerar om våra respektive verksamheter på området, samt säljer böcker och tidskrifter tillsammans med souvenirer på plats.   

Det finns möjlighet att köpa mat och fika på området, här fungerar såväl kontant betalning som via Swish. Det går också bra att ta med sin egen picknic-korg och fika på plats – ta då gärna med en filt för att vara säker på att få sittplats. Det finns möjlighet att fika och äta på några olika platser utomhus på området, i sol och skugga. 

Fordon och maskiner kommer under dagen att brumma kontinuerligt i den så kallade GROPEN nedanför själva vägstationsområdet. Lingrävarmaskiner och bandtraktorer samsas med såväl hjullastare, väghyvlar och dumprar som tändkulemotorer. Något spännande för barnen finns också på området. 

ENTRÉ 40 kronor per vuxen besökare, barn upp till 19 år går in gratis i målsmans sällskap.
Kort samt kontant betalning samt Swish funkar vid entrén samt i vår museishop. 

FÖRTÄRING finns på området hos Daniel med personal, här funkar kontant betalning och Swish.

PARKERING är fri på området, vänligen följ skyltarna. Parkeringsrutorna är markerade, vänligen respektera dessa. Skulle det vara fullt på vår parkering, finns hänvisning till närmaste parkering, vid Kjula skola.               

TILLGÄNGLIGHET: Området är delvis tillgänglighetsanpassat, hör gärna av er till oss inför ert besök, så får ni veta hur vi kan möta era behov. 

 

 

 

 

Intresserad av att besöka oss som grupp?

Det går att boka guidade visningar av vägstationsområdet inkl utställningen Vägbiten. En grupp upp till 25 personer får en guidad visning på ca 45 minuter till en timme för 600 kronor under dagtid och för 1 000 kronor efter kl 16. Större grupper delas upp och ses då som två grupper eller flera. Vänligen informera oss om antal personer och intresseinriktning gällande guidningen när ni bokar.

Tänk på att våra hallar och magasin inte är uppvärmda och följer således vädrets växlingar under året. Kommer ni en kall dag, klä på er som att ni skall vara utomhus, så funkar det bra. Även oömma kläder rekommenderas.

Det går att boka på telefon 010 124 31 36 eller mail kjula@trafikverket.se

Betalning sker enklast via faktura eller kontant betalning på plats. För mer information, vänligen kontakta oss!