Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Boka körkortsprov

I vår webbtjänst Boka prov kan du boka, avboka och omboka kunskapsprov och körprov för samtliga körkortsbehörigheter. Här kan du ta del av viktig information innan du bokar ditt prov.

Kunskapsprov med tolk bokar du hos Kundtjänst Förarprov, 0771-171819.

Företräde till prov, behörighet B

  • Första gången som du ska göra kunskapsprov och körprov för behörighet B (personbil) har du företräde till de första lediga provtiderna.
  • Du har företräde till ytterligare två provtider om något av eller båda dina första genomförda prov inte blir godkänt.
  • Du har inte längre företräde till de första lediga provtiderna om du gjort fyra prov. Du kan då få vänta längre innan du kan göra nytt prov.

Vi rekommenderar att du bokar ditt första kunskapsprov och körprov i god tid, minst 2 månader innan du vill göra proven. Då ökar dina möjligheter att få den tid och provort som du önskar. Provtider finns att boka 11 månader framåt.

Det är viktigt att du och din utbildare planerar utbildningen så att den är färdig innan du ska göra provet. Men du behöver inte vänta med att boka prov tills din utbildning är klar.

Ta god tid på dig och utbilda dig väl. Då ökar möjligheten att du får godkänt kunskapsprov och körprov på första försöket och du sparar både tid och pengar.

Vi rekommenderar dig som ska göra omprov att använda tiden väl för att utbilda dig mer innan du genomför nästa prov. Ta hjälp av din utbildare för att utvärdera resultatet.

Läs frågor och svar om företräde på sidan Företräde till prov för behörighet B (personbil).

Företräde till prov för behörighet B (personbil)

Innan du går till bokningstjänsten är det viktigt att du tar del av den här informationen: