Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Viktig information om coronaviruset covid-19

Trafikverket Förarprov: Vi tar våra kunders och medarbetares hälsa på största allvar och ber dig därför att följa råd och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten som avser covid-19. Res inte om du har sjukdomssymptom. Stanna hemma om du är sjuk.

Vi följer Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer. För att skydda kunder och medarbetare vidtar vi flera åtgärder för att förhindra smittspridning av sjukdomen covid-19. Vi begränsar till exempel antalet platser i våra teorisalar (kunderna placeras glest, till exempel på varannan plats i teorisalen) och i väntrum för att det inte ska vara trångt. Bara du som ska göra prov eller fotografera dig får vistas i våra lokaler. Tillgången på prov är i nuläget lägre än normalt på grund av läget med covid-19.

 • Avboka ditt prov i vår bokningstjänst om du har symptom eller är sjuk.
 • Res inte om du har sjukdomssymptom. Stanna hemma om du är sjuk eller har symptom.

Vi har öppet för dig som ska göra prov och för dig som ska fotografera dig för körkortsförnyelse. Är du sjuk eller har sjukdomssymptom ber vi dig vänta till ett senare tillfälle. På Transportstyrelsens webbplats kan du läsa mer om förnyelse av körkort och hur du gör om du inte kan fotografera dig hos oss.

Fotot på körkortet (Transportstyrelsens webbplats)

Res bara om du måste – boka prov nära där du bor

Om möjligt, boka prov nära där du bor. Detta för att undvika resor och för att förhindra trängsel och risk för ökad smittspridning.
Om du behöver resa med kollektivtrafik till oss, tänk på att det från och med den 7 januari rekommenderas att använda munskydd under rusningstid.
Läs mer om restriktioner och rekommendationer som gäller för resor och trängsel
Samlade rekommendationer på Krisinformation.se

Är du sjuk eller har sjukdomssymptom?

Avboka ditt prov om du är sjuk eller har sjukdomssymptom. Använd bokningstjänsten på vår webbplats, även när det är kortare tid än 24 timmar kvar till provet. I bokningstjänsten kan du även boka ny tid.
Bokningstjänsten hittar du här 

Återbetalning av avgift vid avbokat prov

 • Om du avbokar ditt prov när det är mer än 24 timmar kvar till provets starttid betalas avgiften automatiskt tillbaka.

 • Om du är sjuk eller har sjukdomssymptom och avbokar ditt prov när det är mindre än 24 timmar kvar till provets starttid behöver du
  skriva till oss via ett formulär för att få tillbaka dina pengar. Glöm inte att uppge ditt personnummer.

Du kan även kontakta oss via telefon, 0771-17 18 19.

Ska du fotografera dig?

Vi ber dig som ska fotografera dig för körkortsförnyelse att vänta till ett senare tillfälle om du är sjuk eller har sjukdomssymptom. 
Fotografering vid körkortsförnyelse
Fotot på körkortet (Transportstyrelsens webbplats)

Förlängd giltighetstid för körkortet som behörighetshandling

EU har fattat beslut om att förlänga giltighetstiden för körkort som behörighetshandling med sju månader. Detta gäller för de körkort som annars skulle upphöra att gälla under perioden den 1 februari 2020 till och med den 31 augusti 2020. Observera att förlängningen bara gäller körkortsbehörigheten och inte identitetshandlingen. Du behöver därför ha med dig en giltig id-handling då du fotograferar dig för att förnya ditt körkort hos oss.

Krav på giltig och godkänd identitetshandling

Mer information om förlängd giltighetstid på körkortet finns hos Transportstyrelsen

Tillgången på prov är i nuläget lägre än normalt på grund av läget med covid-19.

För att skydda kunder och medarbetare från smitta begränsas antalet prov. Genom att färre kunder vistas i våra väntrum och teorisalar ska trängsel och risk för smittspridning minska.

Bokning av kunskapsprov behörighet A och AM begränsas under en period

 • Bokningen är stängd för kunskapsprov behörighet A och AM som kunder önskar göra under januari-februari. Redan inbokade kunskapsprov genomförs under perioden.
 • Bokningen är fortsatt öppen för att kunna boka in kunskapsprov för behörighet A och AM som kunder önskar genomföra efter den 28 februari.

Vad händer om jag inte får godkänt på mitt kunskapsprov och det inte går att boka tid för nytt kunskapsprov innan jag ska göra mitt körprov?

Om du har bokat ett körprov måste du boka av det eftersom du måste ha ett godkänt kunskapsprov innan du får göra ditt körprov.
Om du avbokar ditt prov när det är mer än 24 timmar kvar till provets starttid betalas avgiften automatiskt tillbaka. 

Vilka prov kan man göra?

Kunskapsprov och körprov går att boka, men för behörighet A och AM begränsas bokningen under en period:

 • Bokningen är stängd för kunskapsprov behörighet A och AM som kunder önskar göra under januari-februari. Redan inbokade kunskapsprov genomförs under perioden.
 • Bokningen är fortsatt öppen för att kunna boka in kunskapsprov för behörighet A och AM som kunder önskar genomföra efter den 28 februari.
   

Hur länge kommer ni ha lägre tillgång på provtider?

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och läget löpande. Nya beslut kan tas med kort varsel beroende på utvecklingen. Vi kan därför inte svara på om vi kommer att förlänga begränsningen eller begränsa antalet prov ytterligare.

Hur länge är mitt prov giltigt?

 • Om du har ett godkänt kunskapsprov som du har gjort mellan den 1 mars 2020 och 30 september 2021 förlängs giltighetstiden till 6 månader från dagen för provet.

 • Om du gör ett kunskapsprov efter den 30 september 2021 gäller återigen ordinarie regler, det vill säga 4 månaders giltighetstid.

Är det kostnadsfritt för mig att avboka mitt prov?

Ja, det är det. Just nu är det kostnadsfritt även om avbokningen görs när det är kortare tid än 24 timmar kvar till provets starttid, men då måste du skriva till oss. Om du redan har betalat avgiften får du tillbaka pengarna. Glöm inte att uppge namn, personnummer och dina kontaktuppgifter. Använd detta formulär.

Obs! Avgiften tas bort enbart om du har en giltig obligatorisk riskutbildning. Om avbokningen gäller ett körprov tas avgiften bort enbart om du har ett kunskapsprov som är godkänt och giltigt.

Jag har avbokat mitt prov, när och hur får jag tillbaka pengarna?

Om du har betalat avgiften med kort och inte har några obetalda avgifter återbetalas tillgodobeloppet till kortet. Tänk på att det kan ta några dagar, upp till en vecka, innan du ser pengarna på ditt konto. Har du betalat avgiften med faktura och inte har några obetalda avgifter finns pengarna tillgodo hos Trafikverket i två månader innan det sker en automatisk återbetalning via konto i Swedbank, eller om du saknar konto hos Swedbank, via utbetalningsavi. Önskar du få pengarna utbetalade tidigare kan du kontakta vår kundtjänst.

Jag var sjuk och åkte därför inte till mitt prov. Jag hade inte avbokat provet. Måste jag betala för provet?

Ja, om du har haft möjlighet att avboka provet måste du betala för det. Om du varit förhindrad att avboka provet till exempel på grund av sjukhusvistelse behöver du skriva till oss och bifoga ett intyg från sjukvården som styrker detta.

Vi hjälps åt att hindra spridning av covid-19:

 • Stanna hemma vid minsta sjukdomssymptom - avboka ditt prov om du är sjuk eller har sjukdomssymptom
 • Tvätta händerna med tvål eller använd handsprit före ett prov
 • Vi rekommenderar att du använder munskydd vid körprovet. Ta med ett eget eller använd det som vi ger dig.
 • Vi rekommenderar att du använder munskydd vid kunskapsprovet. Ta gärna med ett eget.
 • Reser du kollektivt till oss? Tänk på att det från och med den 7 januari rekommenderas att använda munskydd under rusningstid.
 • För att undvika trängsel och förhindra smittspridning begränsar vi antalet personer som får vistas i våra väntrum. Bara du som ska göra prov eller fotografera dig får vistas i våra lokaler. Andra personer ber vi vänta på annan plats
 • Vi begränsar även antalet platser i teorisalarna vid kunskapsprov och begränsar antalet körprov
 • Bara du som ska göra körprov och vår personal får vara med i bilen vid provet
 • Vi låter för tillfället inte våra kunder använda alkolås
 • Vi håller extra god hygien i bilar och teorisalar mellan proven samt i receptioner, väntrum och toaletter
 • Vi har affischer om handhygien i väntrum och på våra kundtoaletter
 • Vi har utrustat våra receptioner med plexiskydd och markerat avstånd på golvet i väntrummet

Tack för din förståelse!

 

Förlängd giltighetstid på godkänt prov behörighet B

Transportstyrelsen fortsätter anpassa reglerna för kunskapsprov så att de som ska ta körkort ges större möjlighet att göra körprovet innan giltighetstiden går ut. Giltighetstiden för godkänt kunskapsprov behörighet B är därför fortsatt 6 månader ännu en tid. Förlängningen av de tillfälliga reglerna gäller nu till och med den 30 september 2021.
Läs mer i Transportstyrelsens pressmeddelande

Förlängd provperiod för yrkeskunnandeprov gods- och persontransport

Transportstyrelsen har även beslutat att förlänga den tillfälliga regeln om förlängd provperiod (från 1 månad till 3 månader) för yrkeskunnandeprov för gods- och persontransport.

Det innebär att den som gör prov fortsatt får 3 månader på sig att få två godkända prov. Förändringen gäller prov som påbörjas fram till och med den 30 april 2021.

Mer information i Transportstyrelsens föreskrift