Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Viktig information om coronaviruset covid-19

Trafikverket Förarprov: Vi tar våra kunders och medarbetares hälsa på största allvar och ber dig därför att följa råd och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten som avser covid-19. Res inte om du har sjukdomssymptom. Stanna hemma om du är sjuk.

Tillgången på prov är i nuläget lägre än normalt på grund av läget med covid-19.

 • Avboka ditt prov i vår bokningstjänst om du har symptom eller är sjuk.
 • Res inte om du har sjukdomssymptom. Stanna hemma om du är sjuk eller har symptom.

Vi har öppet för dig som ska fotografera dig för körkortsförnyelse, men är du sjuk eller har sjukdomssymptom ber vi dig vänta till ett senare tillfälle. På Transportstyrelsens webbplats kan du läsa mer om förnyelse av körkort och hur du gör om du inte kan fotografera dig hos oss.
Fotot på körkortet (Transportstyrelsens webbplats)

Förlängd giltighetstid för körkortet som behörighetshandling

EU har fattat beslut om att förlänga giltighetstiden för körkort som behörighetshandling med sju månader. Detta gäller för de körkort som annars skulle upphöra att gälla under perioden den 1 februari 2020 till och med den 31 augusti 2020. Observera att förlängningen bara gäller körkortsbehörigheten och inte identitetshandlingen. Du behöver därför ha med dig en giltig id-handling då du fotograferar dig för att förnya ditt körkort hos oss.

Mer om krav på identitetshandling
Mer information hos Transportstyrelsen

Är du sjuk eller har sjukdomssymptom?

Avboka ditt prov om du är sjuk eller har sjukdomssymptom. Använd bokningstjänsten på vår webbplats, även när det är kortare tid än 24 timmar kvar till provet. I bokningstjänsten kan du även boka ny tid.
Bokningstjänsten

Återbetalning av avgift vid avbokat prov

Just nu är det kostnadsfritt även om avbokningen görs när det är kortare tid än 24 timmar kvar till provets starttid, men då måste du kontakta oss.

Du kan även kontakta oss via telefon, 0771-17 18 19.

Ska du fotografera dig?

Vi ber dig som ska fotografera dig för körkortsförnyelse att vänta till ett senare tillfälle om du är sjuk eller har sjukdomssymptom. På Transportstyrelsens webbplats kan du läsa mer om förnyelse av körkort och hur du gör om du inte kan fotografera dig hos oss.
Fotot på körkortet (Transportstyrelsens webbplats)

Tillgången på prov är i nuläget lägre än normalt på grund av läget med covid-19.

 • Alla provtyper går att boka och genomföra, men vi prioriterar samhällsviktig verksamhet som yrkesprov före övriga behörigheter.

  Yrkesprov är:


  -C och D-prov i alla varianter
  -Taxiprov
  -YKB-prov
  -ADR-prov
  -Certifieringsprov
  -Lokförarprov

 • Vi ger företräde till två prov för den som ska göra kunskapsprov eller körprov första gången för behörigheterna A, AM, B samt för taxikörprov.

  Här hittar du våra öppettider

Vilka prov kan man göra?

Tillgången på prov är i nuläget lägre än normalt på grund av läget med covid-19.

 • Alla provtyper går att boka och genomföra, men vi prioriterar samhällsviktig verksamhet som yrkesprov före övriga behörigheter.

  Yrkesprov är:

  -C och D-prov i alla varianter
  -Taxiprov
  -YKB-prov
  -ADR-prov
  -Certifieringsprov
  -Lokförarprov

 • Vi ger företräde till två prov för den som ska göra kunskapsprov eller körprov första gången för behörigheterna A, AM, B samt för taxikörprov.

Hur länge kommer ni ha lägre tillgång på provtider?

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och läget löpande. Nya beslut kan tas med kort varsel beroende på utvecklingen. Vi kan därför inte svara på om vi kommer att förlänga begränsningen eller begränsa antalet prov ytterligare.

Hur länge är mitt prov giltigt?

 • Om du har ett godkänt kunskapsprov eller körprov som du har gjort före den 1 mars 2020 och som fortfarande är giltigt den 30 mars 2020, förlängs giltighetstiden till 6 månader från dagen för provet.

 • Om du har ett godkänt kunskapsprov som du har gjort mellan den 1 mars 2020 och 30 september 2020 förlängs giltighetstiden till 6 månader från dagen för provet.

 • Om du gör ett kunskapsprov efter den 30 september gäller återigen ordinarie regler, det vill säga 4 månaders giltighetstid.

Är det kostnadsfritt för mig att avboka mitt prov?

Ja, det är det. Just nu är det kostnadsfritt även om avbokningen görs när det är kortare tid än 24 timmar kvar till provets starttid, men då måste du kontakta oss. Detta gäller oavsett varför du vill avboka provet. Om du redan har betalat avgiften får du tillbaka pengarna.
Obs! Om avbokningen gäller ett körprov tas avgiften bort enbart om kunskapsprovet är godkänt och giltigt.

Jag har avbokat mitt prov, när och hur får jag tillbaka pengarna?

Om du har betalat avgiften med kort och inte har några obetalda avgifter återbetalas tillgodobeloppet till kortet. Tänk på att det kan ta några dagar, upp till en vecka, innan du ser pengarna på ditt konto. Har du betalat avgiften med faktura och inte har några obetalda avgifter finns pengarna tillgodo hos Trafikverket i två månader innan det sker en automatisk återbetalning via konto i Swedbank, eller om du saknar konto hos Swedbank, via utbetalningsavi. Önskar du få pengarna utbetalade tidigare kan du kontakta vår kundtjänst.

Jag var sjuk och åkte därför inte till mitt prov. Jag hade inte avbokat provet. Måste jag betala för provet?

Ja, om du har haft möjlighet att avboka provet måste du betala för det. Om du varit förhindrad att avboka provet till exempel på grund av sjukhusvistelse behöver du skriva till oss och bifoga ett intyg från sjukvården som styrker detta.

Kan jag behöva vänta längre på att få göra mitt prov på grund av covid-19?

Ja, eftersom vi tills vidare  begränsar antalet platser i varje teoriprovsgrupp för att det inte ska bli för trångt i våra provsalar och väntrum, är tillgången på provtider begränsad. Men det beror också på när du gör din bokning. Vi rekommenderar att du bokar ditt prov när du är en bit fram i utbildningen, du behöver inte vänta med att boka tills din utbildning är färdig. Provtider finns att boka 11 månader framåt.

Vilka åtgärder gör ni för att erbjuda fler prov?

Vi gör vad vi kan för att erbjuda så många prov som möjligt med den bemanning vi har. Vi utökar med fler teoriprovsgrupper på vardagar och genomför prov på flera orter under vissa helger.

Hur kan jag göra jag för att hitta en tidigare provtid?

Prov avbokas och ombokas, vilket gör att det kan uppstå lediga tider i bokningssystemet. Vi rekommenderar därför att du håller utkik i vår bokningstjänst eller ringer Kundtjänst Förarprov på 0771-17 18 19 för att få hjälp med att hitta en tidigare tid.

Vi uppmanar alla att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och råd. Vid såväl kunskapsprov som körprov har vi ökat fokus på hygien, till exempel:

 • endast den som ska göra prov eller fotografera sig får vistas i våra väntrum. Övriga ber vi vänta på annan plats.
 • endast kund och förarprövare får vara i fordonet vid körprov. Detta gäller tillsvidare. Övriga personer ber vi vänta på annan plats under provet.
 • vi tar tills vidare inte i hand när vi hälsar på våra kunder
 • vi glesar ut grupper vid kunskapsprov för att undvika närmare kontakt vid provet
 • vi har utökat frekvensen av städning
 • vi håller god hygien i bilar, teorisalar, receptioner, väntrum, toaletter och övriga ytor
 • vi gör rent datorskärmar, bilens ratt med mera
 • vi låter för tillfället inte våra kunder använda alkolås
 • vi har affischer om handhygien i väntrum och på våra kundtoaletter
 • vi har utrustat våra receptioner med plexiskydd

Tack för din förståelse!

 

Förlängd giltighetstid på godkänt prov behörighet B

Transportstyrelsen har beslutat att tillfälligt förlänga giltighetstiden för godkänt teoriprov eller körprov för behörighet B till 6 månader.

Det innebär att godkänt prov kommer att vara giltigt i 6 månader från det datum provet blev godkänt. Förlängningen sker automatiskt.
Läs mer i Transportstyrelsens pressmeddelande