Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Två personer i framsätet av en bil skakar hand. Foto: Kenneth Hellman

Frågor och svar om körprov

Läs frågor och svar för dig som ska göra körkortsprov.

Ska du göra körkortsprov i sommar, tänk på att:

  • Planera din utbildning och prov i mycket i god tid.
  • Boka provet när du är en bit fram i utbildningen. Du behöver inte vänta med att boka tills du är helt färdigutbildad.
  • Boka provet minst sex veckor innan du vill göra provet, så ökar möjligheten att hitta en tid som passar dig.
  • Sök tider på flera orter där det kan finnas en tid som passar dig.
  • Kom väl förberedd så ökar möjligheten att klara provet – chansa inte!

Nej, eftersom provet anpassas efter väglag och väderlek. Givetvis måste du anpassa din hastighet till väglaget precis som övriga bilister. Ett lägre tempo i trafiken ger dig mer tid att planera din körning.

Körprovet bygger på en gemensam kursplan vilket innebär att kraven är samma oavsett på vilken ort du genomför körprovet.

Ibland kan det vara två förarprövare som åker med vid körprovet, men det är alltid bara en av dem som bedömer ditt prov. Den andra förarprövaren åker med för att kontrollera att körprovet genomförs på ett riktigt sätt. Det kan vara uppföljning av erfarna eller nyutexaminerade förarprövare eller så kan förarprövaren som åker med vara en blivande förarprövare som håller på att utbilda sig.

  • Körprov för behörighet B, B96, C1, C D1 och D är 800 kronor (efter klockan 18.00 och helg är avgiften 1040 kronor).

  • Körprov för behörighet A1, A2, A, B+B96, BE, C1E, CE, C1E, D1E och DE är 1650 kronor (efter klockan 18.00 och helg är avgiften 2145 kronor). 

Läs mer om avgifter för körprov vid till exempel yrkesförarprov, på sidan
Avgifter och betalningar 

Ja, från och med 1 november 2020 kan du som gör körprov för behörighet C1, C1E, D1 och D1E göra det med automatväxlat fordon utan att få körkortet begränsat. Det förutsätter dock att du som kör upp redan har körkort för personbil B med manuell växellåda.

Det är sedan tidigare möjligt att göra körprov för behörighet C, CE, D och DE med automatväxlat fordon utan att få körkortet begränsat.

På sidan Förarprovskontor hittar du Förarprovs alla provplatser, med information om adress, öppettider, vilka provtyper som genomförs på de olika provplatserna och om det finns möjlighet till fotografering. Det finns också vägbeskrivningar på sidan.

Förarprovskontor

Om du får ha passagerare vid körprovet bestämmer varje trafikinspektör själv. Det viktiga är att körprovet kan ske på ett trafiksäkert sätt. Vanligast är att handledare eller trafiklärare får vara med. Observera att barn inte får vara med i fordonet under körprovet.

För att häva villkoret krävs att du genomför ett körprov med manuellt växlad bil. Observera att du måste fotografera dig hos Trafikverket innan du gör ditt prov.