Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Skylt Förarprov. Foto: Michael Erhardsson

Fotografering

Här hittar du frågor och svar om fotografering hos Trafikverket Förarprov.

Avgiften för fotografering är 80 kronor. Du betalar till Trafikverket Förarprov med den faktura som skickas hem till dig.

Alla som ska göra prov för körkort ska fotografera sig hos Trafikverket Förarprov. Observera att du inte kan ta med eget foto. Detta gäller även dig som redan har körkort och ska göra prov för ny behörighet.

Krav på fotografering gäller även dig som ska göra körprov för utökad B-behörighet 96, har körkort med A-behörighet och ska göra körprov för högre A-behörighet, ska göra körprov för att upphäva villkoret automat samt för dig som ska ta lokförarbevis.

När du ska förnya ditt körkort kan du välja att fotografera dig på något av Trafikverkets förarprovskontor eller skicka in ett fotografi som du fäster på ansökningsblanketten (grundhandlingen).

Nej, du behöver inte boka tid för fotografering.

När du ska göra ditt första kunskapsprov sker alltid fotograferingen inför kunskapsprovet på den plats där du ska göra provet. Saknas foto vid provtillfället får du inte genomföra provet. Tänk på att komma i god tid, 30 minuter innan tiden för ditt kunskapsprov.
Kom ihåg att ta med giltig identitetshandling.

Om du ska fotografera dig för någon annan anledning* än inför ditt första kunskapsprov är du välkommen att besöka något av de förarprovskontor som erbjuder fotografering. Öppettider, adresser och vägbeskrivningar hittar du på sidan Förarprovskontor. Tänk på att komma minst 10 minuter innan stängning. Kom ihåg att ta med giltig identitetshandling.

Förarprovskontor

* Fotografering för förnyelse av körkort, utbyte av utländskt körkort, hävande av villkor, körprov B96, färdskrivarkort (för dig med utländskt körkort), nytt körkort efter återkallelse, körprov för högre A-behörighet och fotografering för körkort och färdskrivarkort för dig som gör prov via gymnasieskolan.

Nej, fotot skickas digitalt tillsammans med din namnteckning till Transportstyrelsen, som tillverkar körkortet. Du får inget foto med dig efteråt.

Öppettider, adresser och vägbeskrivningar hittar du på sidan Förarprovskontor. Under kartan på den sidan finns en sökfunktion. Om du skriver in fotografering i fältet "Sök objekt i kartan" får du upp en lista över alla orter där vi erbjuder fotografering. Observera att öppettiderna för fotografering varierar. För att se vilka dagar och tider som gäller måste du klicka vidare till respektive orts länssida.

Förarprovskontor

Fotograferingen sker i en fotoautomat. Efter fotograferingen ska du skriva din namnteckning. Personal på plats kontrollerar så att fotot är godkänt och skickar det sedan digitalt till Transportstyrelsen som tillverkar körkortet.