Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Två personer i framsätet av en bil skakar hand. Foto: Kenneth Hellman

Körprov

Läs frågor och svar för dig som ska göra körkortsprov.

Ska du göra körkortsprov i sommar, tänk på att:

  • Planera din utbildning och prov i mycket i god tid.
  • Boka provet när du är en bit fram i utbildningen. Du behöver inte vänta med att boka tills du är helt färdigutbildad.
  • Boka provet minst sex veckor innan du vill göra provet, så ökar möjligheten att hitta en tid som passar dig.
  • Sök tider på flera orter där det kan finnas en tid som passar dig.
  • Kom väl förberedd så ökar möjligheten att klara provet – chansa inte!

Nej, eftersom provet anpassas efter väglag och väderlek. Givetvis måste du anpassa din hastighet till väglaget precis som övriga bilister. Ett lägre tempo i trafiken ger dig mer tid att planera din körning.

Körprovet bygger på en gemensam kursplan vilket innebär att kraven är samma oavsett på vilken ort du genomför körprovet.

Båda proven ska göras nära varandra i tid. Läs mer på sidan Sammanhållet förarprov behörighet B.

Sammanhållet prov behörighet B

Grundkravet är att provet ska göras med en manuell växellåda (eller i en modern hybridväxellåda) om du ska slippa villkor automat. Om du gör provet med en automatisk växellåda markeras det med villkorskod på körkortet (kod78) och ger dig bara behörighet att köra automatväxlade fordon.

Det finns dock ett undantag för behörigheterna C,CE, D och DE. Undantaget gäller om du redan har behörighet B utan villkor om automat och gör provet för C, CE, D eller DE i ett fordon med en modern, miljövänlig hybridväxellåda. Med hybridväxellåda menar vi en växellåda som är en datorstyrd manuell låda och som du kan köra automatiskt eller delvis manuellt. Du ska vid körprovet kunna växla manuellt (för hand) om det behövs.

På sidan Förarprovskontor hittar du Förarprovs alla provplatser, med information om adress, öppettider, vilka provtyper som genomförs på de olika provplatserna och om det finns möjlighet till fotografering. Det finns också vägbeskrivningar på sidan.

Förarprovskontor

Om du får ha passagerare vid körprovet bestämmer varje trafikinspektör själv. Det viktiga är att körprovet kan ske på ett trafiksäkert sätt. Vanligast är att handledare eller trafiklärare får vara med.

Du kan inte välja trafikinspektör vid körprovet.