Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Anpassade kunskapsprov

Anpassade kunskapsprov kan du ansöka om att få göra muntligt, med längre provtid, med tolk eller med teckenspråkstolk. Du kan även göra kunskapsprovet för personbil behörighet B på annat språk.

Kunskapsprov på andra språk

Kunskapsprovet för personbil (behörighet B) finns översatt på 14 språk. Du väljer språk när du bokar ditt prov.
Kunskapsprov för körkortsbehörighet B på andra språk

Ljudsatt prov

Du kan välja att lyssna på provet på svenska. Du behöver inte ansöka om att få använda ljud inom ordinarie provtid.

Förlängd provtid för dig med lässvårigheter

Om du har lässvårigheter kan du ansöka om att få göra provet med längre provtid. Det innebär att den vanliga provtiden utökas med 50 procent. Du kan också lyssna på provet på svenska vid förlängd provtid.

Muntligt prov för dig med mycket stora lässvårigheter

Personer med mycket stora lässvårigheter (exempelvis på grund av dyslexi eller andra funktionsnedsättningar) kan efter ansökan få göra provet muntligt. Ett muntligt prov innebär att vi ställer frågor muntligt och att personen själv får berätta vad som gäller utifrån en fråga eller bild. Om du inte är säker på att du förstått frågan har du möjlighet att fråga oss. Den som leder provet bedömer om svaret är rätt eller fel. Den som gör provet läser inte någon text under ett muntligt prov. Muntligt prov på svenska finns för alla körkortsbehörigheter och traktorkort.

Ansökan och mer information

Om du inte kan läsa och förstå svenska kan du få göra kunskapsprovet med tolk. Det går att göra provet med tolk för körkortsbehörigheterna AM, A1, A2, A, B, BE eller traktorkort, men inte för andra körkortsbehörigheter eller för yrkesprov.

Personer med mycket stora lässvårigheter (exempelvis på grund av dyslexi eller andra funktionsnedsättningar) som inte kan läsa eller förstå svenska kan efter ansökan få göra provet muntligt med tolk. Detta prov fungerar på samma sätt som ett muntligt prov på svenska men med en tolk som finns närvarande och tolkar. Ett muntligt prov innebär att vi ställer frågor muntligt och att personen själv får berätta vad som gäller utifrån en fråga eller bild. Om du inte är säker på att du förstått frågan har du möjlighet att fråga oss. Den som leder provet bedömer om svaret är rätt eller fel.

Du som har behov av teckenspråkstolk kan, efter ansökan, göra det muntliga provet med teckenspråkstolk om provet avser traktorkort och alla körkortsbehörigheter (förutom behörigheterna D1, D, D1E och DE). Trafikverket tillhandahåller teckenspråkstolk. Här kan du se en film om hur provet går till.

Ansökan och mer information


Beslut om förlängd provtid, muntligt kunskapsprov eller tolkprov

Ett beslut om förlängd provtid eller muntligt prov gäller för samtliga körkortsbehörigheter och för traktorkort. Någon ny ansökan behöver inte skickas in för prov för andra behörigheter, om beslutet fortfarande är giltigt.

  • Ett beslut om tolkprov gäller för körkortsbehörigheterna AM, A1, A2, A, B, BE och för traktorkort.
  • Om ansökan beviljas, ges ett skriftligt beslut som gäller en viss tid. Om ansökan avslås, kan beslutet överklagas.
  • Beslut om förlängd provtid och muntligt prov är normalt giltiga i fem år och beslut om tolkprov är giltigt i två år.