Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Anpassade kunskapsprov

Vi kan erbjuda fyra olika anpassade kunskapsprov: förlängd provtid, muntligt prov, tolkprov och tolkprov med muntlig anpassning. Dessa prov kan passa dig som till exempel har läs- och skrivsvårigheter, ADHD, ADD, autism, asperger eller inte kan svenska.

Förlängd provtid för dig med lässvårigheter

Om du har lässvårigheter kan du ansöka om att få göra provet med längre provtid. Det innebär att den vanliga provtiden utökas med 50 procent. Du kan också lyssna på provet på svenska vid förlängd provtid.

Muntligt prov för dig med mycket stora lässvårigheter

Personer med mycket stora lässvårigheter (exempelvis på grund av dyslexi eller andra funktionsnedsättningar) kan efter ansökan få göra provet muntligt. Ett muntligt prov innebär att vi ställer frågor muntligt och att personen själv får berätta vad som gäller utifrån en fråga eller bild. Om du inte är säker på att du förstått frågan har du möjlighet att fråga oss. Den som leder provet bedömer om svaret är rätt eller fel. Den som gör provet läser inte någon text under ett muntligt prov. Muntligt prov på svenska finns för alla körkortsbehörigheter och traktorkort.


Tolkprov

Om du inte kan läsa och förstå svenska kan du få göra kunskapsprovet med tolk. Det går att göra provet med tolk för körkortsbehörigheterna AM, A1, A2, A, B, BE eller traktorkort, men inte för andra körkortsbehörigheter eller för yrkesprov.

Tolkprov med muntlig anpassning

Personer med mycket stora lässvårigheter (exempelvis på grund av dyslexi eller andra funktionsnedsättningar) som inte kan läsa eller förstå svenska kan efter ansökan få göra provet muntligt med tolk. Detta prov fungerar på samma sätt som ett muntligt prov på svenska men med en tolk som finns närvarande och tolkar. Ett muntligt prov innebär att vi ställer frågor muntligt och att personen själv får berätta vad som gäller utifrån en fråga eller bild. Om du inte är säker på att du förstått frågan har du möjlighet att fråga oss. Den som leder provet bedömer om svaret är rätt eller fel.

Du som har behov av teckenspråkstolk kan, efter ansökan, göra det muntliga provet med teckenspråkstolk om provet avser traktorkort och alla körkortsbehörigheter (förutom behörigheterna D1, D, D1E och DE). Trafikverket tillhandahåller teckenspråkstolk.


Kunskapsprov på andra språk

Kunskapsprovet för personbil (behörighet B) finns översatt på 14 språk. Du väljer språk när du bokar ditt prov.
Kunskapsprov för körkortsbehörighet B på andra språk

Ljudsatt prov

Du kan välja att lyssna på provet på svenska. Du behöver inte ansöka om att få använda ljud inom ordinarie provtid.