Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Krav på fordon vid körprov – behörighet D

Körprovet ska genomföras med en lämplig buss. Du måste själv tillhandahålla en buss som uppfyller dessa krav.

Bussen får inte ha körförbud, vara ett utryckningsfordon eller en begravningsbil. Den får heller inte vara lastad med farligt gods eller med djur.

Skatt och försäkring ska vara betalda. I övrigt ska bussen vara tillförlitlig ur säkerhetssynpunkt. Bussen måste vara registrerad i Sverige och du ska visa upp det senast utfärdade registreringsbeviset vid körprovet.

Tekniska krav på bussen

Det ska finnas godkända bilbälten på de platser som används. Bussen ska kunna köras med en hastighet av minst 90 km/tim.

Bussen ska vara:

  • minst 10 meter lång
  • minst 2,4 meter bred
  • minst 3 meter hög
  • utrustad med antilåsningssystem  för bromsar (ABS),
  • utrustad med färdskrivare
  • ha manuell växellåda och kopplingspedal som måste användas när man startar eller stannar och växlar      bussen, om provet inte avser körkort med begränsning till automatväxlat fordon.

Undantag

Om körprovet görs i ett fordon med automatisk växellåda (utan kopplingspedal) markeras det med villkorskod på körkortet (kod78) och ger dig bara behörighet att köra automatväxlade fordon.

Men om du redan har eller har haft ett körkort för fordon med manuell växellåda för behörighet B kan du under vissa förutsättningar göra körprovet för behörigheten D med en buss som har en modern, miljövänlig hybridväxellåda, utan att det medför körkort med begränsning till fordon med automatisk växellåda (villkorskod 78).

Med hybridväxellåda menas en datorstyrd manuell växellåda där föraren kan välja att låta växlingen ske automatiskt men där föraren också kan välja att sköta växlingsarbetet manuellt under körning (t.ex. Volvos I-Shift eller Scanias Opticruise).

Äldre automatiska växellådor, till exempel automatväxellådor där det förutom driveläge (D), parkering (P) och back (R), bara finns möjlighet att låsa lägre växellägen (1,2,3), omfattas inte av undantaget.

Förarprövaren avgör vid körprovet om fordonets växellåda räknas som manuell, hybrid eller automatisk.

Observera att du under körningen ska kunna visa att du kan växla om det behövs för att få ett kör­sätt som tryggar säkerhet i trafiken, minskar bränsleförbrukning och avgaser under acceleration, fartminskning, körning i uppförs- och nedförs­backar.

Det finns även undantag från kravet på manuell växellåda och kopplingspedal om du ska göra ett omprov som enbart omfattar säkerhetskontroll. Du får då använda en buss med automatisk växellåda utan att det medför villkor 78.

Körprov vid Försvarsmakten

Vid förarprov som avläggs vid Försvarsmakten behöver färdskrivaren inte vara fast installerad i bussen.

Mer information

På Transportstyrelsens webbplats kan du ta del av Transportstyrelsens föreskrift (TSFS 2012:48) om förarprov, behörighet D1 och D samt Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:41, senast ändrad genom TSFS 2013:61) om förarprov, gemensamma bestämmelser.

Sök föreskrifter (Transportstyrelsens webbplats)