Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Krav på fordon vid körprov - behörighet B

Körprovet ska genomföras med en lämplig personbil eller lätt lastbil. Du måste själv tillhandahålla ett fordon som uppfyller dessa krav.

Skatt och försäkring ska vara betalda. I övrigt ska fordonet vara tillförlitligt ur säkerhetssynpunkt. Fordonet måste vara registrerat i Sverige.

Fordonet får inte ha körförbud, vara ett utryckningsfordon eller en begravningsbil. Det får heller inte vara lastat med farligt gods eller med djur.

Tekniska krav på fordonet

Bilen ska kunna köras med en hastighet av minst 100 km/tim och ska ha:

  • en tjänstevikt av minst 1000 kg
  • en totalvikt av högst 3500 kg
  • dubbelkommando för färdbromsen
  • extra invändig backspegel för passageraren i framsätet
  • huvudstöd (nackskydd) på framsätena
  • godkända bilbälten av trepunktstyp i framsätena
  • manuell växellåda och kopplingspedal som måste användas när man startar eller stannar och växlar, om inte provet avser körkort med villkor om begränsning till automatväxlad bil (villkorskod 78).

Om du är anmäld till provet genom en trafikskola, används vanligtvis skolans bil. Om du är anmäld privat kan du mot en avgift göra provet i en av Trafikverkets bilar. Du bokar då en Trafikverksbil samtidigt som du bokar tid för körprovet.

För att få använda egen bil vid provet krävs att du utrustar den egna bilen enligt gällande krav. Om du monterar dubbelkommando krävs en begränsad registreringsbesiktning.

Hävning av villkor automat

Om du har ett körkort för behörighet B med villkor om begränsning till automatväxlad bil (villkorskod 78), och vill häva det villkoret, krävs att du genomför ett körprov med manuellt växlad bil. Observera att du måste fotografera dig hos Trafikverket innan du gör ditt prov.
På sidan Trafikverkets bilar kan du ser vilka bilar vi tillhandahåller.

Undantag

Om du har körkort med behörighet B som, utan medicinska skäl, är begränsat att gälla enbart automatväxlade fordon (villkorskod 78) och du genom körprov ska upphäva denna begränsning behöver bilen inte vara utrustad med dubbelkommando för färdbromsen och extra invändig backspegel. Du behöver inte ansöka om detta undantag.
Om du är rörelsehindrad och ska avlägga körprovet i en bil som utrustats särskilt för dig, behöver bilen inte ha en tjänstevikt av lägst 1000 kg. Bilen behöver inte heller vara utrustad med dubbelkommando för färdbromsen och extra invändig backspegel. Du behöver inte ansöka om detta undantag.

Observera att alla som ska göra prov för körkort ska fotografera sig hos Trafikverket Förarprov. Detta gäller även dig som har körkort med A-behörighet och ska göra körprov för högre A-behörighet. Du kan inte ta med eget foto.
Obligatorisk fotografering hos Trafikverket Förarprov inför provet