Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Kunskapsprov BE

Genom kunskapsprovet ska du visa att du har teoretiska kunskaper så att du kan köra med omdöme i trafiken. Det finns ett särskilt kunskapsprov för varje körkortsbehörighet.

Avgiften för ett kunskapsprov är 325 kronor. Efter klockan 18.00 på vardagar och på helger är avgiften 400 kronor.

Så här går provet till:

Innan provet börjar ska du intyga att du inte kommer att fuska och inte kommer hjälpa någon annan att fuska.

Kunskapsprovet består av 55 frågor. Därutöver finns det fem testfrågor. Svaren på testfrågorna räknas inte in i resultatet. Provtiden är 40 minuter. Du måste svara rätt på minst 44 av de 55 frågorna för att provet ska bli godkänt. Om du har svarat fel på några frågor står det på det skriftliga beslutet vilka kunskapsområden de frågorna gällde.

Kunskapsprovets innehåll

Kunskapsprovet innehåller frågor om bland annat:

  • fordonskännedom och manövrering     
  • miljö
  • trafiksäkerhet
  • trafikregler
  • personliga förutsättningar

Krav på identitetshandling

För att få göra prov hos Trafikverket måste du kunna styrka din identitet med en godtagbar och giltig identitetshandling (id-handling), och fotot på id-handlingen måste vara välliknande.Läs mer om godtagbara identitetshandlingar och hur du gör om du saknar en sådan på sidan Krav på identitetshandling.
Krav på identitetshandling

Obligatorisk fotografering hos Trafikverket

Alla som ska göra prov för körkort ska fotografera sig hos Trafikverket Förarprov. Du kan inte ta med eget foto. Detta gäller även dig som redan har körkort och ska göra prov för ny behörighet. Trafikverket skickar ett inbetalningskort på avgiften för fotografering. Läs mer om fotografering inför provet på sidan om obligatorisk fotografering.
Obligatorisk fotografering hos Trafikverket Förarprov inför provet

Har du svårt att läsa eller har behov av tolk?

Då kan du ansöka om att få göra kunskapsprovet med längre provtid, muntligt eller med hjälp av tolk. Se filmer om hur de olika proven går till på sidan Anpassade kunskapsprov.
Anpassade kunskapsprov

Provplatser

På sidan Förarprovskontor hittar du Förarprovs alla provplatser, med information om adress, öppettider, vilka provtyper som genomförs på de olika provplatserna och om det finns möjlighet till fotografering.
Förarprovskontor

Efter provet

Du får besked direkt efter provet om ditt prov är godkänt eller underkänt. Vi skickar resultatet till din e-postadress.Du kan också hämta resultatet på webben, genom att logga in i tjänsten Boka prov på trafikverket.se/bokaprov. I resultatet kan du se hur många rätt du har inom de olika ämnesområdena.

Godkänt kunskapsprov

Ett godkänt kunskapsprov är giltigt i ett år. Om du inte har gjort ett godkänt körprov under ettårsperioden, måste du göra om kunskapsprovet, mot ny avgift.

Underkänt kunskapsprov

Om ditt kunskapsprov är underkänt är det viktigt att du utbildar dig mer innan du genomför nästa prov. 

Frågor och svar

På sidan Frågor och svar om körkortsprov har vi samlat några av de vanligaste frågorna som Trafikverket får om körkortsprov.
Frågor och svar om körkortsprov