Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Röd traktor på väg.

Traktorkort

För att köra traktor eller motorredskap klass II krävs ett körkort (oavsett behörighet) eller ett särskilt traktorkort. Förarprovet för traktorkort består av ett kunskapsprov.

Avgiften för ett kunskapsprov är 325 kronor. Efter klockan 18.00 på vardagar och på helger är avgiften 400 kronor. Genom kunskapsprovet ska du visa att du har teoretiska kunskaper så att du kan köra med omdöme i trafiken.

Om du utbildar dig på trafikskola är det skolan som anmäler dig till prov. Utbildar du dig privat kan du själv boka i tjänsten Boka prov längre ner på sidan.


Så här går provet till

Innan provet börjar ska du på heder och samvete intyga att du inte på något sätt kommer att fuska.

Kunskapsprovet består av 65 frågor. Därutöver finns det fem testfrågor. Svaren på testfrågorna räknas inte in i resultatet. Provtiden är 50 minuter. Du måste svara rätt på minst 52 av de 65 frågorna i provet för att bli godkänd.

Kunskapsprovets innehåll

Kunskapsprovet innehåller frågor om bland annat:

  • fordonskännedom och manövrering
  • miljö
  • trafiksäkerhet
  • trafikregler
  • personliga förutsättningar

Här kan du se en film om hur kunskapsprovet går till. Filmen finns på 14 språk och du hittar
de översatta versionerna och fler filmer om körkort här. 

Efter provet

Du måste svara rätt på minst 52 av de 65 frågorna i provet för att bli godkänd. Du får besked direkt efter provet om ditt prov är godkänt eller underkänt. Vi skickar resultatet till din e-postadress. Du kan också hämta resultatet på webben, genom att logga in i tjänsten Boka prov på trafikverket.se/bokaprov. I resultatet kan du se hur många rätt du har inom de olika ämnesområdena. 

Godkänt kunskapsprov

Om ditt kunskapsprov är godkänt skickas resultatet till Transportstyrelsen. Inom fem arbetsdagar skickas traktorkortet i ett brev hem till dig. Du ska ha med dig traktorkortet när du kör på väg, men det kan inte användas som identitetshandling.

Underkänt kunskapsprov

Om ditt kunskapsprov är underkänt är det viktigt att du utbildar dig mer innan du genomför nästa prov.

Med traktorkortet får du köra

Traktorkortet ger dig rätt att köra traktor eller motorredskap klass II (konstruerade för en hastighet av högst 30 km/tim) på väg. Traktorkortet ger också rätt att köra moped klass II.
Mer om kraven för att få ta traktorkort finns hos Transportstyrelsen.