Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Traktorkort

När du kör traktor ställs det krav på dig som förare vad gäller trafiksäkerhet och kunskap.

För att köra traktor eller motorredskap klass II krävs ett körkort (oavsett behörighet) eller ett särskilt traktorkort. Förarprovet för traktorkort består av ett kunskapsprov.

Traktorkortet ger dig rätt att köra traktor eller motorredskap klass II (konstruerade för en hastighet av högst 30 km/tim) på väg. Traktorkortet ger också rätt att köra moped klass II.

Krav för att få ett Traktorkort

På Transportstyrelsens webbplats kan du läsa om kraven för att få ett traktorkort.
Traktorkort (Transportstyrelsens webbplats)

Kunskapsprov för Traktorkort

Genom kunskapsprovet ska du visa att du har teoretiska kunskaper så att du kan köra med omdöme i trafiken. Det finns ett särskilt kunskapsprov för varje körkortsbehörighet.

Avgiften för ett kunskapsprov är 325 kronor. Efter klockan 18.00 på vardagar och på helger är avgiften 400 kronor.

Om du utbildar dig på trafikskola är det skolan som anmäler dig till prov. Utbildar du dig privat kan du själv boka prov i tjänsten Boka körkortsprov längre ner på sidan.

Så här går provet till:

Innan provet börjar ska du intyga att du inte kommer att fuska och inte kommer hjälpa någon annan att fuska.

Kunskapsprovet består av 65 frågor. Därutöver finns det fem testfrågor. Svaren på testfrågorna räknas inte in i resultatet. Provtiden är 50 minuter. Du måste svara rätt på minst 52 av de 65 frågorna i provet för att bli godkänd.

Kunskapsprovets innehåll

Kunskapsprovet innehåller frågor om bland annat:

  • fordonskännedom och manövrering
  • miljö
  • trafiksäkerhet
  • trafikregler
  • personliga förutsättningar

Krav på identitetshandling

För att få göra prov hos Trafikverket måste du kunna styrka din identitet med en godtagbar och giltig identitetshandling (id-handling), och fotot på id-handlingen måste vara välliknande. Läs mer om godtagbara identitetshandlingar och hur du gör om du saknar en sådan på sidan Krav på identitetshandling.
Krav på identitetshandling

Har du svårt att läsa eller har behov av tolk?

Då kan du ansöka om att få göra kunskapsprovet med längre provtid, muntligt eller med hjälp av tolk. Se filmer om hur de olika proven går till på sidan Anpassade kunskapsprov.
Anpassade kunskapsprov

Efter provet

Du måste svara rätt på minst 52 av de 65 frågorna i provet för att bli godkänd. Du får besked direkt efter provet om ditt prov är godkänt eller underkänt. Vi skickar resultatet till din e-postadress. Du kan också hämta resultatet på webben, genom att logga in i tjänsten Boka prov på trafikverket.se/bokaprov. I resultatet kan du se hur många rätt du har inom de olika ämnesområdena. 

Godkänt kunskapsprov

Om ditt kunskapsprov är godkänt skickas resultatet till Transportstyrelsen. Inom fem arbetsdagar skickas Traktorkortet i ett rekommenderat brev. Du måste hämta ut det personligen och inom två veckor. Du måste då visa upp en godtagbar och giltig identitetshandling (id-handling). Du ska ha med dig traktorkortet när du kör på väg, men det kan inte användas som identitetshandling.

Underkänt kunskapsprov

Om ditt kunskapsprov är underkänt är det viktigt att du utbildar dig mer innan du genomför nästa prov.