Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Krav på fordon vid körprov - behörighet C

Körprovet ska genomföras med en lämplig lastbil. Du måste själv tillhandahålla ett fordon som uppfyller dessa krav.

Lastbilen får inte ha körförbud, vara ett utryckningsfordon eller en begravningsbil. Den får heller inte vara lastad med farligt gods eller med djur.

Skatt och försäkring ska vara betalda. I övrigt ska lastbilen vara tillförlitlig ur säkerhetssynpunkt. Lastbilen måste vara registrerad i Sverige och du ska visa upp det senast utfärdade registreringsbeviset vid körprovet.

Tekniska krav på fordonet

Det ska finnas godkända bilbälten på de platser som används. Lastbilen ska kunna köras med en hastighet av minst 80 km/h.

  Lastbilen ska:

  • ha en totalvikt av minst 16000 kg
  • vara minst 8 meter lång
  • vara minst 2,4 meter bred
  • ha ett axelavstånd av minst 4 meter
  • vara utrustad med antilåsningssystem för bromsar (ABS)
  • vara utrustad med färdskrivare.
  • vara utrustad med manuell växellåda och kopplingspedal som måste användas när man startar eller stannar och växlar, om provet inte avser körkort med begränsning till automatväxlat fordon.

Lastbilen ska vara lastad till minst två tredjedelar av tillåten lastvikt på väg som tillhör bärighetsklass 1 (BK1). Lastbilens lastutrymme ska ha formen av en sluten lådkonstruktion som är minst lika hög och bred som förarhytten. Höjden får dock inte understiga 3,5 meter.
Lasten ska vara förankringsbar och av styckegodskaraktär.

Undantag

Om körprovet görs i ett fordon med automatisk växellåda (utan kopplingspedal) markeras det med villkorskod på körkortet (kod78) och ger dig bara behörighet att köra automatväxlade fordon.

Men om du redan har eller har haft ett körkort för fordon med manuell växellåda för behörighet B kan du under vissa förutsättningar göra körprovet för behörigheten C med en lastbil som har en modern, miljövänlig hybridväxellåda, utan att det medför körkort med begränsning till fordon med automatisk växellåda (villkorskod 78).

Med hybridväxellåda menas en datorstyrd manuell växellåda där föraren kan välja att låta växlingen ske automatiskt men där föraren också kan välja att sköta växlingsarbetet manuellt under körning (till exempel Volvos I-Shift eller Scanias Opticruise).

Äldre automatiska växellådor, till exempel automatväxellådor där det förutom driveläge (D), parkering (P) och back (R), bara finns möjlighet att låsa lägre växellägen (1,2,3), omfattas inte av undantaget.

Förarprövaren avgör vid körprovet om fordonets växellåda räknas som manuell, hybrid eller automatisk.

Observera att du under körningen ska kunna visa att du kan växla om det behövs för att få ett kör­sätt som tryggar säkerhet i trafiken, minskar bränsleförbrukning och avgaser under acceleration, fartminskning, körning i uppförs- och nedförs­backar.

Det finns även undantag från kravet på manuell växellåda och kopplingspedal om du ska göra ett omprov som enbart omfattar säkerhetskontroll. Du får då använda en lastbil med automatisk växellåda utan att det medför villkor 78. Vid ett sådant omprov får du även använda en lastbil utan sluten lådkonstruktion vid sådant prov. Lasten ska vara förankringsbar och av styckegodskaraktär men vikten behöver vid sådant prov inte uppgå till två tredjedelar av tillåten lastvikt på väg som tillhör bärighetsklass 1 (BK1).

Körprov vid Försvarsmakten

Vid förarprov som avläggs vid Försvarsmakten behöver färdskrivaren inte vara fast installerad i bilen och höjden på lastbilens lastutrymme får vara lägre än 3,5 meter.

Mer information

På Transportstyrelsens webbplats kan du ta del av Transportstyrelsens föreskrift (TSFS 2012:46, senast ändrad genom TSFS 2013:59) om förarprov, behörighet C1 och C.

Sök föreskrifter (Transportstyrelsens webbplats)